Telling van gewone zeehonden op een zandplaat.
Telling van gewone zeehonden op een zandplaat. Foto: Sophie Brasseur

Verdwenen zeehonden stellen onderzoekers voor een raadsel

Het is een raadsel dat onderzoekers die zich bezighouden met de gewone zeehond in de Waddenzee nu al een paar jaar voorbij zien komen.

Al een jaar of acht worden er in de Waddenzee meer dan genoeg gewone zeehonden geboren, maar op een of andere manier is dat niet terug te zien in de totale hoeveelheid zeehonden in de Waddenzee. Met andere woorden; de vraag is waar de jonge pups blijven als ze volwassen zijn geworden.


De bijzondere gewaarwording kwam ook dit jaar weer naar voren bij de tellingen van de gewone zeehonden die Wageningen Marine Research elk jaar in juni laat uitvoeren. Dan liggen de dieren veelal op de wadplaten in de Waddenzee waardoor ze vanuit een vliegtuig over het algemeen goed te tellen zijn.


De telling leerde dat dit jaar in het Nederlandse deel van de Waddenzee 2542 pups moeten zijn geboren op een totaal van 7661 gewone zeehonden. In de gehele Waddenzee (met het Duitse en Deense deel erbij) werden in totaal 9964 pups geteld op een totale populatie van naar schatting 41.700 gewone zeehonden. Volgens zeehondenonderzoekster Sophie Brasseur uit Den Burg, werkzaam voor Wageningen Marine Research, gaat het al een jaar of acht zo dat er gemiddeld tegen de tienduizend pups per jaar worden geboren, maar dat de totale populatie amper met gemiddeld 1,5 procent groeit. "De vraag is waar al die zeehonden blijven als ze volwassen zijn geworden. We dachten eerst dat het een incident was dat we ze niet meer zagen, maar met acht jaar kun je wel van een trend spreken omdat je elk jaar hetzelfde ziet gebeuren."


Brasseur pleit voor nader onderzoek om te achterhalen waar de zeehonden blijven als ze volwassen zijn. 'Het kan misschien iets heel kleins zijn, maar het is wel iets dat we graag te weten willen komen." Volgens Brasseur kan al wel worden vastgesteld dat de dieren niet massaal naar andere gebieden gaan. "Ik zit internationaal in meerdere overlegorganen over zeehonden, maar daar komen geen geluiden voorbij dat er elders opeens veel meer zeehonden worden gezien." Meldingen van extra hoeveelheden aangespoelde zeehonden zijn er evenmin, waardoor de verdwijningen naar verwachting ook niet meteen in een lokale doodsoorzaak hoeven te worden gezocht. "Het is bijzonder, maar wel iets waarvan we graag willen weten hoe het komt."