Nieuw onderzoek gezondheid en welbevinden van Texelse jeugd

De gemeente voert deze week opnieuw onderzoek uit naar de gezondheid en het welbevinden van Texelse jongeren.

Het is een vervolg op een onderzoek dat twee jaar geleden werd uitgevoerd en dat destijds als basis gold voor het IJslands Model. Uit het onderzoek van twee jaar geleden kwam naar voren dat een deel van de Texelse jeugd zich niet gelukkig voelde en dat het gebruik van alcohol en drugs aan de hoge kant was.


Het nieuwe onderzoek wordt uitgevoerd onder leerlingen van de derde en vierde klassen van de OSG en Texelse leerlingen die elders voortgezet onderwijs volgen. Zij krijgen een online-vragenlijst voorgelegd die anoniem ingevuld kan worden. Er worden vragen gesteld over leefgewoonten (bijvoorbeeld sporten, gamen, roken en gebruik van alcohol), invulling van hun vrije tijd en de omgeving (vrienden, buurt, ouders). De antwoorden zijn van invloed op de plannen van de gemeente (verwoord in het IJslands Model) om de Texelse jeugd in een gezonde omgeving te laten opgroeien.


Het gezondheidsonderzoek van twee jaar geleden (uitgevoerd onder 310 Texelse jongeren) leerde destijds dat gebruik van alcohol en drugs lager was onder jongeren die zich gelukkig voelden dan onder jongeren die zichzelf toen als niet gelukkig bestempelden. Wethouder Remko van de Belt (welzijn) verwacht binnen een periode van twee jaar niet direct veel veranderingen, maar streeft er wel naar Texel een plek te laten zijn waar jongeren prettig en veilig opgroeien. De uitslagen van het onderzoek worden begin 2021 verwacht. Meer over het IJslands Model op pagina 2.