Gesloopte ramen en deuren bij het gebouw van het voormalige mosselproefstation bij 't Horntje.
Gesloopte ramen en deuren bij het gebouw van het voormalige mosselproefstation bij 't Horntje. Foto: Gerard Timmerman

Oud proefstation prooi vandalen en dieven, politie grijpt niet in

De voormalige gebouwen van het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek (RIVO) in het NIOZ-poldertje vallen ten prooi aan vandalisme en diefstal.


Het betreft het oude mosselproefstation, opgericht toen na de Watersnoodramp in 1953 was besloten de Oosterschelde af te sluiten en de mosselteelt naar het noorden te halen. Bij ’t Horntje werd een proefopstelling van een plaatsvervangend systeem ontwikkeld, waar mossels konden verwateren. Met lab, een beheerderswoning en andere faciliteiten.

Toen nadien werd besloten de Oosterschelde open te houden werd het werk in het proefstation beëindigd. Daarna kwam het RIN (werd later IBN-DLO, Imares en Wageningen University & Research). Dat verkocht het station aan een mosselkweker uit Bruinisse, die er een experiment begon om mosselzaad op te vangen. Toen het niet het gewenste resultaat opleverde, raakte het in verval en ligt er sindsdien verlaten bij. Het wordt verwaarloosd en is al geruime tijd het doelwit van inbrekers en dieven.

“Er zitten junks en die plukken het gebouw kaal. Alles van waarde nemen ze mee. Schakelkasten zijn opengebroken, doordat pompen niet werken is er wateroverlast”, meldt een buurtbewoner. Hij heeft de situatie geregeld aangekaart bij de politie en zelfs de naam van een van de daders doorgegeven. En ook gesproken met een handelaar in oud ijzer, waar de dieven hun gestolen metalen en andere spullen aan verkopen. "Maar de politie grijpt niet in.” Een woordvoerder van de politie: "We kennen de situatie aan de Zuiderhaaks. Onze wijkagent staat in contact met de eigenaar. Maar die heeft ons aanbevolen er geen controles meer te doen.” Wat niet wegneemt dat de situatie bij menigeen een doorn in het oog is. Zoals bij Lourens Westbroek, die als voormalig onderzoeker bij het RIVO de gebouwen goed kent. "Zulke goede gebouwen en een goed woonhuis, helemaal vernield. Het is er een bende, gewoon schandalig.”