Besprekingen die een jaar geleden over het IJslands Model werden gehouden.
Besprekingen die een jaar geleden over het IJslands Model werden gehouden. Foto: Jeroen van Hattum

'IJslands Model leeft nog niet voldoende onder bevolking'

Het 'IJslands Model' leeft nog niet voldoende binnen de Texelse samenleving om van een gezamenlijke aanpak op het eiland te kunnen spreken.

Dat komt naar voren uit een stand van zaken rond het IJslands Model die door het college is opgesteld. Het IJslands Model is de naam van het project dat op termijn het gebruik van alcohol en drugs en het roken onder Texelse jongeren moet terugdringen. Bedoeling is dat er als alternatief voor het gebruik van genotsmiddelen tal van activiteiten voor jongeren ontstaan. Minder gebruik van genotsmiddelen en meer meedoen met andere activiteiten moet er ook toe leiden dat de jeugd zich gelukkiger gaat voelen dan een paar jaar geleden uit onderzoek onder leerlingen in de derde en de vierde klassen in het voortgezet onderwijs naar voren kwam.


Volgens de laatste stand van zaken is de projectorganisatie achter het IJslands Model niet op volle sterkte en hebben personeelswisselingen, ziekte en het ontstaan van de coronacrisis hun wissel getrokken. Volgens het college zijn er op het eiland zeker ouders en jongeren die betrokken zijn bij het project en meedenken, maar het is nog niet voldoende om het project breed van de grond te laten komen. Het gaat wel goed met de ontwikkeling van ACT, een onderdeel van het project. ACT staat voor activiteiten die na school aan jongeren worden aangeboden. Op die manier kunnen ze gezamenlijk met andere jongeren bezig zijn, zich aan een club verbinden en zichzelf verder ontwikkelen. Het moet er ook toe leiden dat Texelse jongeren zich gelukkiger voelen. Volgens het college bloeien met name de activiteiten op sportgebied. "Toen de coronamaatregelen werden versoepeld, konden wij door een eerdere intensieve voorbereiding vrijwel direct een uitgebreid sportaanbod voor de thuiszittende jeugd organiseren. Bijna 1000 jongeren hebben hier in de weken tussen Pinksteren en de zomervakantie gebruik van gemaakt." ACT is inmiddels ook uitgebreid met culturele, technische en ontspannende naschoolse activiteiten, maar daar wordt tot nu toe minder gebruik van gemaakt dan verwacht.


Begin 2021 spreekt de gemeenteraad over de voortgang van het IJslands Model dat in maart 2021 afloopt als pilot. Bedoeling is het project daarna voor te zetten, maar dan moet er wel voor gezorgd worden dat het meer gaat leven op het eiland. Een van de grondgedachten is dat het breed wordt gedragen. "Dit project is ook gebaat bij een aanpak op de lange termijn."