Afbeelding
Foto:

Glas port voor lange

novemberavonden


Inmiddels is het eind november, de dagen zijn flink korter geworden en het weer wordt langzamerhand guurder. Dit vertelt ons één ding: de Beaujolais Primeur, de jonge rode wijn van de oogst van dit jaar, is weer binnen. Deze mag traditioneel vanaf de derde donderdag in november verkocht worden.


Bij de donkere dagen past een goed glas port, al dan niet vergezeld van een lekker kaasplankje, altijd. Sinds enkele jaren hebben wij portwijn van het huis Cálem in ons assortiment. Dit wijnhuis is in 1859 opgericht door António Alves Cálem met als doel het produceren van portwijnen van superieure kwaliteit.

Nu kunnen we ons de vraag stellen: wat is port eigenlijk? Port is een versterkte wijn, dat wil zeggen dat er tijdens de vergisting wijnalcohol wordt toegevoegd. Hierdoor wordt het gistingsproces voortijdig gestopt en behoudt de wijn zijn volle, zoete smaak. Het alcoholpercentage ligt tussen 18 en 22%. Alle portwijnen worden uitsluitend gemaakt in Portugal van inheemse druivenrassen. De wijngaarden bevinden zich langs de rivier de Douro, staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en heten Quinta’s.

Cálem port is verkrijgbaar in vier verschillende basis soorten, te weten White, Rosé, Ruby en Tawny. Witte en Rosé port worden in Portugal meestal als aperitief gedronken met ijs of in een cocktail met tonic en ijs. Rode port is veruit het bekendst. We onderscheiden hierin twee soorten, Ruby en Tawny.

Ruby port is de jonge fruitige variant met de kenmerkende robijnrode kleur. Tawny daarentegen is bruiner van kleur en combineert de fruitige smaak met tonen van noten en caramel. Tawny rijpt op grote houten vaten, waardoor de wijn meer in contact komt met zuurstof. Hierdoor veranderdt de wijn van kleur en smaak.

Naast de bekende onderverdeling als hierboven kennen we ook een leeftijds- of jaartal aanduiding bij portwijn. Deze laatste worden uitsluitend gemaakt als de kwaliteit van de druiven in het betreffende oogstjaar dusdanig goed is dat de wijn niet geblend wordt met wijn uit andere oogstjaren.

Om een constante smaak mogelijk te maken wordt port normaal gesproken altijd samengesteld uit wijnen afkomstig van meerdere oogstjaren.

Een van de bekendste blended ports is de Aged Tawny. De leeftijd wordt altijd in het Engels op het etiket vermeld, bijvoorbeeld als 10, 20 of 30 years old. Deze blends hebben dan gemiddeld de leeftijd zoals die op het etiket staat. Aged Tawny behoort tot de moeilijkst te maken port. Deze port wordt samengesteld uit wijnen van verschillende oogstjaren en pas na jarenlange vatrijping geblend en gebotteld. Het begint met een selectie van wijnen na iedere oogst. Deze worden op vat gebracht en de ontwikkeling ervan wordt nauwlettend in de gaten gehouden om uiteindelijk tot een perfecte port te worden geblend. Ideaal om zo van te genieten of om te serveren bij sterke kazen, ganzenlever en paté. Daarnaast combineert deze port goed met gedroogde vruchten, noten, chocoladebrownies en pistache.

Nog een tip: serveer port altijd gekoeld. Zo is de aanbevolen temperatuur voor een Witte of Rosé port 6 tot 8 graden, voor Tawny 14 tot 16 graden en Ruby komt het best tot zijn recht bij 16 tot 18 graden.