Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft...

Hip huis...


Het lijkt wel een trend in ons land als je naar nieuwbouw kijkt. Het bouwen van huizen met grote glazen puien of huizen met zwarte buitenmuren. In Scandinavische landen zijn veel architecten daarvan af gestapt en maken ze nu huizen met kleinere ramen, dan wel muren die goed bestand zijn tegen warmte. Vooral om te voorkomen dat de nieuwe bewoner een te warm nieuwbouwhuis betrekt. Dat woningen met grote glazen puien ook in ons kikkerlandje toch wel heel warm zijn, blijkt uit de rechtszaak die 4 opdrachtgevers tegen de aannemer hadden aangespannen.


In deze bouwzaak speelde het volgende. In opdracht van vier opdrachtgevers had een aannemer vier nieuwbouwwoningen gebouwd met grote glazen pui gelegen op het oosten/ zuidoosten. Het ontwerp van de woningen was aanvankelijk voorzien in warmte-isolerende beglazing HR++. Voorafgaand aan de bouw hebben opdrachtgevers aan de architect en aan aanneemster gevraagd of dit voldoende was. Naar aanleiding van deze vraag heeft aanneemster op advies van de architect zonwerend glas in haar offerte opgenomen in plaats van warmte-isolerende beglazing HR++.

Enkele maanden nadat de eigenaren van de vier de woningen hun intrek in hun nieuwbouwwoning hadden genomen, ondervonden zij enorme hinder door de grote glazen pui van het huis. De binnentemperatuur liep op tot 32 graden. In samenspraak met de aannemer is er toen onderzoek verricht naar het thermisch comfort van de woningen.

Omdat er in het bouwbesluit geen regels zijn vastgelegd voor het thermische comfort van woningen, is aansluiting gezocht bij de Adaptieve Temperatuur Grenswaarde conform ISSO 74. De woningen bleken deze grenswaarden helaas aanzienlijk te overschrijden. Omdat de aannemer alle aansprakelijkheid van de hand wees zijn de opdrachtgevers naar de arbitragecommissie gestapt.

In deze procedure vorderden de opdrachtgevers de aannemer maatregelen te nemen om de hinder weg te nemen. Een eerste verweer van de aannemer is dat de opdrachtgevers niet tijdig hebben geklaagd. Daar gaan de arbiters niet in mee. De nieuwe opdrachtgevers zijn weliswaar in april in de nieuwbouwwoning ingetrokken. Zij hebben pas geklaagd nadat na zij een paar warme zomermaanden hadden meegemaakt in hun nieuwbouwhuis met glazen pui. De opdrachtgevers hebben daardoor tijdig geklaagd, aldus de arbiter.

Helaas komen de opdrachtgevers daarmee niet veel verder in deze juridische procedure. De arbiter stelt voorop dat de zonwerende beglazing zeker effect heeft op de warmte-instraling.

De arbiter oordeelt echter dat er geen sprake is van een (verborgen) gebrek. Volgens de arbiter is het algemeen bekend dat een grote glazen pui veel zonwarmte toelaat. Daarbij worden in de verkoopbrochure de onderhavige woningen aangeprezen als woningen met een “erg hoge isolatiewaarde, waardoor een lage energierekening”. Dat betekent in dit geval helaas ook dat de binnentemperatuur onaangenaam hoog kan oplopen. Het moet er dan ook voor worden gehouden dat bij de onderhavige woningen weliswaar relatief weinig verwarming nodig is, maar relatief veel zonwering (en/of koeling en/of (nacht)ventilatie). Dit kan naar het oordeel van arbiter echter niet tot de conclusie leiden dat er geen sprake is van goed en deugdelijk werk. Aanneemster heeft een woning gebouwd die voldoet aan de specificaties waarvoor verder geen wettelijke specificaties gelden. De vordering wordt dan ook afgewezen. Tip voor iedereen die een nieuwbouwwoning gaat laten bouwen: gebruik naast goede contracten ook je boerenverstand zodat je niet je eigen huis uit brandt tijdens warme zomermaanden.

Op een mooie week!


Aloha,

mr. NaTalie Sylvette Bakker