Impressie van de virtuele aandeelhoudersvergadering, waarbij directeur Cees de Waal op locatie verslag doet.
Impressie van de virtuele aandeelhoudersvergadering, waarbij directeur Cees de Waal op locatie verslag doet. Foto: Gerard Timmerman

TESO beleeft een jaar van hollen en stilstaan

Een jaar van hollen en stilstaan. Zeker voor TESO. Tijdens de virtuele aandeelhoudersvergadering vrijdagavond spraken beelden voor zich. Zoals dat van 23 maart. Een zo goed als verlaten opstelterrein, op een dag waarop dat normaal gesproken vol staat. 85 procent minder voertuigen dan gebruikelijk die dag.


Een onheilsscenario. In maart ging TESO uit van de mogelijkheid dat als de lockdown tot augustus zou duren, het verlies kon oplopen tot €7 miljoen. Om de continuïteit te waarborgen ging TESO ertoe over het aantal afvaarten te beperken tot 20 per dag. Een besluit dat zich waarschijnlijk niet zal herhalen. De Waal: “We konden toen niet voorzien dat de lockdown niet langer dan twee, drie maanden zou duren en dat het vervoer daarna snel zou herstellen.”

De periode van de “eerste golf” werd gevolgd door de drukste zomermaanden ooit, waarin het vervoer zich boven verwachting herstelde. President-commissaris Franck van den Broeck: "In het vreemdste jaar van de laatste decennia hebben de medewerkers van TESO en Op de Boot diverse uitzonderlijke prestaties geleverd."

Kon boekjaar 2019-2020, waarin alleen in de tweede helft van maart de gevolgen van corona meetelden, nog met een winst van ruim €2 miljoen worden afgesloten, het huidige boekjaar verwacht TESO in de rode cijfers te belanden. Hoe diep rood hangt af van het verdere verloop. De Waal verwacht bij een omzet van maximaal -25 procent gedurende de maanden oktober 2020 t/m maart 2021 een verlies van €1,5 tot €2,- miljoen. Loopt het omzetverlies op tot max. -50 procent, dan wordt gerekend op een verlies van €4 miljoen.

De veerdienst kan een stootje hebben. Van den Broeck: “We mogen van “geluk” spreken dat TESO tot op heden relatief goed door de corona-crisis komt. Hoewel “geluk” hier eigenlijk niet de juiste kwalificatie is. Onze financiële positie is immers het gevolg van een bewust beleid waarbij we een bereikbaarheidsoogmerk nastreven in plaats van een winstoogmerk. Daardoor heeft TESO reserves kunnen vormen en kunnen de financiële gevolgen van Covid-19 zelfstandig het hoofd worden geboden.”

De Waal kon zelfs de mededeling doen dat de tarieven in 2021 (wederom) niet zullen worden verhoogd. Dat betekent dat de tarieven nu lager zijn dan in 2002. Ook de btw die de veerdienst moet afdragen, wordt vooralsnog niet doorberekend in het kaartje.

Een bijzonder boekjaar in veel opzichten. Met tijdens het boerenprotest 39 trekkers aan boord. Ook onderwijspersoneel gebruikte de boot als decor voor hún protest. Een geheel andere demonstratie betrof de veiligheidstraining van het team Special Operation Force van de mariniers. En ten slotte maakte Sinterklaas zijn opwachting aan boord, zonder mondkapje overigens.

Met spanning wordt uitgekeken naar het groot onderhoud aan de veerhavens na 2023. Het gaat twee jaar duren. TESO vertrouwt er op dat Rijkwaterstaat dit zo organiseert dat het vervoer, ook spoedeisend, evengoed naar behoren kan worden uitgevoerd. De Waal nodigde aandeelhouders met ideeën voor verbeterpunten voor de havens, deze door te sturen naar directie@teso.nl.

De Waal kondigde aan per 1 januari 2021 het rookverbod uit te breiden naar de veerhavens.