Patricia Barreto: "Texel is een beleving vanaf het moment dat de gasten op de veerboot stappen."
Patricia Barreto: "Texel is een beleving vanaf het moment dat de gasten op de veerboot stappen." Foto: Jeroen van Hattum

Zorgen dat gast met plezier terugkijkt

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Als jonge meid van 17 jaar kwam ik in 1984 op Texel voor een zomer-werkvakantie. Ik had tijdens een vakantie in Spanje een Texelaar ontmoet die van plan was een restaurant te openen in De Cocksdorp en hij vroeg mij of ik hem kon helpen. Vanaf Duitsland, waar ik een tussenjaar deed, ben ik toen met mijn koffer hier aangekomen. In eerste instantie zou ik blijven om te helpen tijdens het hoogseizoen maar ja… alles liep anders. We werden verliefd en mijn Texelse vakantie werd een hele lange; aan einde van hetzelfde jaar trouwden wij. Na een aantal jaar zijn we uit elkaar gegaan. Ik was weer vrijgezel en toen ontmoette ik de liefde van mijn leven, Robert Saal. Zoals ze hier zeggen een rasechte Texelaar. Hij is mijn man, partner, vriend en vader van mijn kinderen Antara (22 jaar) en Pascal van 20 jaar.



Wat voor werk doe je?

Robert en ik werken sinds 2004 als beheerdersechtpaar van Camping De Shelter en tot 2018 van Camping Om de Noord die toen van Texelcampings was. Inmiddels werken we sinds 2014 voor De Krim als managers van De Shelter en vanaf 2019 ook van Villapark De Koog. Voor ons is dit een andere tak van sport, maar een geweldige uitdaging. Ik ben een soort duizendpoot; waar het nodig is help ik, maar je kan mij voornamelijk vinden in de receptie en op de wisseldagen op het villapark. In een normale zomer is er veel reuring met gasten die elke dag komen en gaan. Ongeacht wie ze zijn en hoelang ze blijven, is het mijn werk ( samen met ons team) om ervoor te zorgen dat de gasten met plezier terug kunnen kijken op hun verblijf bij ons.

Campinggast voelt zich thuis bij ons, hoe leuk is dat!


Wat is het mooie aan het werken op de camping?

De Shelter in een kleine camping met alleen recreatieve plaatsen. In de loop van de jaren hebben we een bestand opgebouwd van vele vaste gasten die regelmatig bij ons verblijven. Ze voelen zich thuis bij ons, hoe leuk is dat! De campinggasten zijn sociaal, houden van een praatje en van het vrije leven dat een camping biedt. Daarentegen zijn zij kritisch en dat houdt ons scherp. De camping is niet alleen mijn werk, het is ook mijn thuis, it’s a way of life!


Wat heb je eerder voor werk gedaan?

Vanaf het begin op Texel tot het jaar 2000 ben ik blijven werken in het Italiaanse restaurant, wat vervolgens verkocht werd. Daarna heb ik gewerkt bij een grandcafé wat toentertijd was opgezet door mijn ex-partner en mij. Horeca is een geweldig vak, het is hard werken, maar ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Ook is het een goede basis geweest voor mijn huidige baan.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

We huren al jaren een strandhuisje op Paal 17. Samen met vrienden ga ik daar graag naar toe. Heerlijk even lekker niets en genieten van het strand en de zee. Wekelijks volg ik de gezellige groepslessen bij Lust for Sport om mijn conditie op peil te houden. Ook houd ik van hardlopen en al vele jaren doe ik mee met de Halve Marathon van Texel.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik heb mij altijd welkom gevoeld, maar niets is vanzelfsprekend. Vanaf het begin heb ik mij proberen aan te passen aan de cultuur, ik heb onder andere de Nederlandse taal geleerd, dan krijg je er vanzelf veel voor terug. Ik ervaar Texelaars als behulpzaam, nuchter, hardwerkend en ook wel nieuwsgierig ("van wie ben je d’r ien?").


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Texel biedt als eiland een veilig gevoel, iedereen kent iedereen. Dorpen hebben hun eigen verhalen en karakter en het landschap is ongekend. Wie vindt op zo’n klein oppervlakte duinen, zee, strand, bos en een zee aan fauna?


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik houd mij daar niet zo mee bezig. Ik ben als gast gekomen en heb bewust gekozen om hier te wonen. Daarom denk ik meer aan al het positiefs dat Texel mij heeft gebracht. Zo heeft iedereen een mening over alles, maar uiteindelijk moet je er zelf het beste van maken.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Zwerfafval, dat is nou zo jammer… hoe moeilijk is het om je eigen rotzooi op te ruimen als je op het strand bent geweest? Alle poepzakjes die mensen gewoon laten liggen, dat past niet in het beeld waarmee Texel zich profileert.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn schoonmoeder heeft een aantal jaren in het verpleeghuis en in de Gollards gewoond. Daar zag ik vrijwilligers die met liefde aan het werk waren. Ik vind het ook knap hoe alle ondernemers hun best doen om open te kunnen blijven voor de Texelaars en gasten tijdens de pandemie.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Toerisme is een directe en indirecte inkomstenbron voor het eiland. Texel is een beleving vanaf het moment dat de gasten op de veerboot stappen. Toerisme betekent groei. Kijk wat we allemaal hebben op het eiland, waar we allemaal van kunnen profiteren, een variatie aan bezienswaardigheden, culturele activiteiten, eetgelegenheden, evenementen, etc. Misschien is goed om te beseffen hoe fantastisch dat is voor Texel.



Hoe ga je om met de coronacrisis?

Op mijn werk heeft corona vooral voor hectische momenten gezorgd. De camping kon pas open in juni en we hebben protocollen die strikt gevolgd moeten worden. Ik heb veel geluk dat ik tot nu toe in geen opzicht ben getroffen door het virus. Desalniettemin mis ik de gezellige momenten met vrienden en besef ik wel wat voor impact het heeft op ons dagelijkse leven. Het is accepteren dat alles anders is en we hopen op een gezond 2021.


Wat doe je over vijf jaar?

Over 5 jaar hoop ik dat ik nog steeds gezond ben en dat ik net zoveel kan genieten van mijn gezin, vrienden en werk als ik dat nu doe.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Marianne van Velzen, een goede vriendin, ze is ondernemend, supergastvrij en heeft ontzettend veel humor.