TESO schrapt traditie kiezen commissaris

Het besluit van de Raad van Commissarissen (RvC) van TESO om bij de verkiezing van een nieuwe commissaris niet langer twee, maar één kandidaat voor te dragen is met gemengde gevoelens ontvangen door aandeelhouders.

De nieuwe aanpak wordt in 2021 ingevoerd, als een opvolger wordt gekozen voor commissaris Jan Dogger.

President-commissaris Franck van den Broeck maakte het vrijdagavond bekend, tijdens de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA) die voor het eerst virtueel werd gehouden. Dat de wijze van kiezen ter sprake zou komen, kwam niet als een verrassing. Vorig jaar had Van den Broeck al aangegeven dat het de wens was van de RvC voortaan één kandidaat voor te dragen. Wat veel aandeelhouders niet hadden verwacht, was dat de RvC er al toe had besloten zonder de aandeelhouders hierover te raadplegen.

Van den Broeck: “De RvC overweegt al enige tijd de dubbele voordracht te vervangen door een enkelvoudige voordracht. Inmiddels is daartoe besloten. Door invoering van de enkelvoudige voordracht willen we voorkomen dat bij toekomstige vacatures voor de RvC de beste kandidaat afhaakt omdat hij zich niet beschikbaar kan of wil stellen voor een verkiezingsstrijd. Dat zou schadelijk zijn voor TESO. Behoud van bepaalde tradities of gewoontes mogen het voortbestaan niet in de weg staan. Dus voortaan is er één kandidaat om over te stemmen.”

De tweestrijd tussen de kandidaten voor de RvC is een lange traditie bij TESO, waarbij de bootdienst poogt twee gelijkwaardige kandidaten voor te dragen. Een gewoonte die door de één als "folklore" wordt bestempeld, maar door anderen als een vorm van democratie bij TESO, die aandeelhouders (op z'n minst) het gevoel geeft invloed op het beleid te kunnen uitoefenen. Daar is in de loop der jaren aan gesleuteld. Voorheen kozen aandeelhouders bijvoorbeeld ook de directie, bij de aanstelling van Rob Wortel in 1993 was er een tegenkandidaat. Sinds de statutenwijziging in 2005 stelt de RvC de directeur aan.

Menig aandeelhouder had staande de vergadering graag zijn of haar zegje gedaan over dit besluit. Maar voor deze virtuele editie had TESO bepaald dat vragen tenminste drie dagen voor aanvang binnen moesten zijn.

Cees Hoogerheide, die zich er destijds sterk voor heeft gemaakt dat aandeelhouders de keuze houden uit twee kandidaten, is er niet over te spreken. “Een ondemocratisch besluit dat dat beslist niet mag worden uitgevoerd. De Code Tabacsblat (gedragscode bestuur beursgenoteerde bedrijven) moet worden gerespecteerd.

De bekendmaking volgde op de herverkiezing van zittend commissaris Patrick Poelmann. Hij werd met een meerderheid van 200 stemmen herbenoemd. Er waren 12 tegenstemmen en 15 aandeelhouders onthielden zich van stemming.

Op pagina 15 antwoorden van de RvC op vragen van de redactie over deze kwestie.