Aanpassing plan fietspad Zanddijk

Het plan voor het fietspad en de fietsstraat Zanddijk gaat op de schop. De gemeente werkt momenteel in overleg met de Omgevingsdienst en de provincie aan een aanpassing. Vervolgens wordt de nieuwe opzet besproken met een aantal bezwaarmakers.


Het plan Zanddijk, en dan vooral de fietsstraat tussen de Slufter- en Muyweg, resulteerde in veel verzet vanuit de omgeving en een hoofdpijndossier voor het college. Om het fietspad te kunnen verbreden naar 3,5 meter over de volle lengte van 7,5 kilometer moet er 7500m² aan natura 2000-grond worden gecompenseerd. Complicerend is dat dit geen “gewone” grond mag zijn, maar verschillende soorten habitat, waaronder grijze duinen.

Het college koos voor opoffering van het fietspad tussen de Slufter- en Muyweg en de aanleg op dat traject van een fietsstraat van 4,5 meter breed, voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en andere weggebruikers. Daar mag maximaal 30 km/uur worden gereden. Maar volgens omwonenden en andere betrokkenen is dit een zeer onveilige situatie.

Bezwaarmakers

De weerstand kwam in september onder meer tot uiting tijdens een zitting van de Bezwaarschriftencommissie, aangezwengeld door 44 bezwaarmakers.

De Omgevingsdienst van de provincie, die beoordeelt of de vergunning voldoet aan de regels, speelt een belangrijk rol. De gemeente heeft zich bij de provincie sterk gemaakt voor een andere invulling, maar de Omgevingsdienst houdt zich strikt aan de regelgeving”, meldde een ambtenaar.

Wat de beoogde aanpassing waar aan wordt gewerkt precies inhoudt, laat de gemeente nog in het midden. Maar naar verluidt zou de optie om het hele fietspad geen 3,5 maar 3 meter breed te maken op tafel liggen.