Het voetbalveld in Oudeschild.
Het voetbalveld in Oudeschild. Foto: Aangeleverd

Nieuwbouw op komst

De gemeente kan verder met de ontwikkeling van nieuwbouw in de buitendorpen nu Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel de handtekeningen onder het Woningbouwprogramma Kop van Noord-Holland 2020-2030 hebben gezet.

Er staat inmiddels vanalles op stapel, maar het wachten was nog even op de handtekeningen. Nu die gezet zijn, kunnen volgens wethouder Hennie Huisman de procedures van start gaan voor beoogde woningbouwplannen in Oudeschild, De Cocksdorp, Oosterend en Den Hoorn. Die krijgen momenteel extra prioriteit. Bedoeling is dat komend jaar de bestemmingsplannen worden aangepast en dat in 2021 de grondexploitaties worden vastgesteld, zodat er daarna daadwerkelijk gebouwd kan worden.

Volgens een overzicht dat het college recent opstelde, wordt er komend jaar onder meer gewerkt aan de planontwikkeling voor veertig woningen op het voetbalveld in Oudeschild, voor veertig woningen op het land achter de Schipper Boonstraat in De Cocksdorp en voor de bouw van 25 woningen achter de Cor Bremerstraat in Oosterend. Bij de laatste twee laat het huidige bestemmingsplan nu nog geen nieuwbouw toe. Volgens wethouder Hennie Huisman kan er eveneens verder worden gewerkt aan de realisatie van 26 nieuwe huizen op de plek van de voormalige Drijverschool in Den Hoorn.

Het nieuwe woningbouwprogramma voor de Kop van Noord-Holland biedt Texel de ruimte om de komende tien jaar circa 440 nieuwe woningen op het eiland te bouwen. Texel hoeft dat door de status aparte op woningbouwgebied niet af te stemmen met de andere gemeenten in de regio. Volgens de wethouder moet wel de noodzaak van nieuwbouw telkens bij de provincie worden aangetoond. Streven zijn sociale huurwoningen, starterswoningen en betaalbare koopwoningen. Huisman: "Het is niet bedoeld voor mensen van de overkant die hier graag willen komen wonen, maar het moeten betaalbare woningen zijn voor mensen die hier werken."


Volgens het overzicht dat het college recent opstelde, is er voor de komende tijd de nodige nieuwbouw aanstaande. Dan gaat het niet alleen om de genoemde locaties in Oudeschild, De Cocksdorp en Oosterend maar ook om diverse andere plannen. Concreet gaat het onder meer om de 35 nieuwbouwwoningen op de locatie Welkoop, 20 nieuwe woningen op het Landje van Pelgrim (naast de Schuttehof en de Schuttehoek), de 16 woningen op de plek van De Akker in Oosterend en 16 woningen op de plek van de voormalige Kompasschool aan de Beatrixlaan in Den Burg. Deze projecten zijn al in de eindfase van de planontwikkeling en gaan binnenkort een bestemmingsplanprocedure in.