Impressie (uit 2016) van het hotel aan de Kikkertstraat, toen nog 75 bedden.
Impressie (uit 2016) van het hotel aan de Kikkertstraat, toen nog 75 bedden.

"Spookbedden" blokkeren verplaatsing "Klabam" naar Kikkertstraat

Geen medewerking verlenen aan de verplaatsing van 65 recreatieve slaapplaatsen van Pontweg 226 (voorheen sleep-in Klabam) voor de bouw van een hotel in De Cocksdorp, Kikkertstraat 11-13 (voorheen Plus-supermarkt).


Dat advies geeft het college van b en w aan de raad. Argument is dat het aan de Pontweg slaapplaatsen betreft die niet gerealiseerd zijn en die niet bedrijfsmatig worden geëxploiteerd. Nadat Klabam circa een halve eeuw geleden afbrandde, is het nooit recreatief herbouwd. Maar de bedden bleven op papier wel bestaan. Er is groeit momenteel een bos.

Verplaatsen heeft het “positieve gevolg” dat aan de Pontweg na verplaatsing geen recreatieve bebouwing meer gerealiseerd kan worden. Het hotel aan de Kikkertstraat, een initiatief van de familie Hooyschuur, voldoet wel aan de voorwaarden van het verplaatsingsbeleid. Er mag een hotel komen met 32 hotelkamers (max. 65 bedden) en 5 kamers voor personeelsverblijf. Het ontwerp is in de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit positief beoordeeld. Het pand past binnen het bestaande straatbeeld en zal voor een verlevendiging van de Kikkertstraat zorgen. Ook voorziet het plan in voldoende parkeergelegenheid achter en onder de bebouwing zodat geen gebruik gemaakt wordt van openbare parkeerplaatsen.

Desondanks adviseren b en w niet mee te werken. De slaapplaatsen aan de Pontweg zijn namelijk nooit gerealiseerd op deze locatie en moeten daarom aangemerkt worden als “spookslaapplaatsen”. Verplaatsen van deze slaapplaatsen past niet binnen het verplaatsingsbeleid.

Het college stelt de gemeenteraad voor geen medewerking te verlenen aan deze verplaatsing van slaapplaatsen en op basis daarvan een ontwerpbesluit tot niet vaststellen van het bestemmingsplan ter inzage te leggen. Dit besluit zal later weer door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld, samen met eventuele nota van Zienswijzen. Deze wijze van handelen volgt uit de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht, waarbij op een aanvraag voor het vaststellen van een bestemmingsplan de uitgebreide voorbereidingsprocedure moet worden gevolgd.

In mei van dit jaar werden de plannen voor het hotel vooruit geschoven. Toen ging het nog om een hotel met 75 bedden, waarvan een deel afkomstig was de Limietweg (De Driehoek). Toen dit object en daarmee ook de bedden bleek doorverkocht, kon dit plan in de toenmalige opzet geen doorgang vinden.