Het wrak van de zeilboot die in juni 1995 aanspoelde op de Razende Bol. Rechts de Zweedse zeiler Hans, links zijn graf in Den Helder.
Het wrak van de zeilboot die in juni 1995 aanspoelde op de Razende Bol. Rechts de Zweedse zeiler Hans, links zijn graf in Den Helder. Foto: Albert Vermeulen

Dode zeiler krijgt na 25 jaar naam

Een zeezeiler wiens levenloze lichaam ruim 25 jaar later geleden werd aangetroffen op de Razende Bol en die anoniem werd begraven in Den Helder, is nu alsnog geïdentificeerd. Het blijkt te gaan om een 59-jarige Zweed.


Eind juni 1995 werd op de Razende Bol het wrak van een zeilboot aangetroffen. Het restant van het zeven meter lange zeiljacht lag op de zuidwestpunt van de zandplaat, half in het zand. Hans Eelman, strandvonder op de Razende Bol, omschreef het bootje destijds als ''een oud barrel, beslist niet zeewaardig, een bijeengeraapt rommeltje''. Een naam stond er niet op, flarden zeil toonden lettertekens, maar daar kon niets uit worden afgeleid. Er werd niets aangetroffen wat op de identiteit van de eigenaar of de herkomst van de boot wees. De waterpolitie had wel aanwijzingen dat het wrak van Scandinavische herkomst is. Op de mast zat een sticker met Zweedse tekst.

De vrees van Eelman dat aan de stranding een ongeval vooraf was gegaan, was gegrond. Half juli ontdekte de piloot van een sportvliegtuigje een lijk op de zuidkant van de Razende Bol. Uit de staat waarin het verkeerde leidde de politie af dat de man waarschijnlijk een week of vier geleden was verdronken. Hij droeg een Seiko horloge, een type dat ook in Zweden was verhandeld.

De naam van de zeiler werd nooit ontdekt, er waren geen bijpassende vermissingen. Het onderzoek naar de identiteit van de man heeft de politie nooit losgelaten.

Het bureau vermiste personen Noordzee van het team maritieme politie van de landelijke eenheid heeft samen met het coldcaseteam en bureau vermiste personen van de politie Noord-Holland aanhoudend aandacht gehad voor dit onderzoek. In 2016 wijdde deze krant er uitgebreid aandacht aan, met een oproep voor tips. Over de jaren heen zijn meer dan 100 tips uitgewerkt. Maar in geen van de gevallen leidden die tot de naam van de aangespoelde zeiler.

Dochters willen hun vader thuisbrengen

Deze zomer verspreidde de politie Noord-Holland een persbericht richting de Zweedse media. Het horloge dat de man droeg was namelijk speciaal bestemd voor de Zweedse markt en ook een label in zijn broek was van Zweedse herkomst. Vijftig kranten besteedden er aandacht aan en ook de Zweedse variant van Opsporing Verzocht, Efterlyst, werd (opnieuw) benaderd om aandacht te schenken aan de anonieme zeezeiler.

Het krantenbericht leverde een reactie op van een vrouw, die in het verhaal van de overleden man meende haar oom te herkennen. Zij mailde het onderzoeksteam waarna contact is gelegd met de inmiddels volwassen kinderen van haar oom. Na een DNA-vergelijking kon worden vastgesteld dat de overleden man Hans betrof uit het Zweedse Sundsvall. Hij was in 1995 59 jaar oud.

Voor de familie een spannende tijd, zo ook voor politieman John Welzenbagh die al zes jaar met het onderzoek bezig was: “Ik was er zo vol van dat ik eindelijk dichtbij de oplossing was. Ik kon er gewoon niet van slapen.”

De twee dochters van de man reageerden blij, dankbaar en geëmotioneerd na het definitieve bericht dat hun vader was geïdentificeerd. “Al die jaren hebben zij in onzekerheid geleefd met de vraag wat met hun vader was gebeurd, waarom hij niet meer reageerde op contactverzoeken. Door omstandigheden hebben zij geen aangifte van vermissing gedaan van hun vader in Zweden,” vertelt Welzenbagh.

De dochters overwegen vanwege, evt. na de corona-maatregelen, in het voorjaar naar Nederland te komen en hun vader thuis te brengen.

Afbeelding
Afbeelding