Containers overboord bij de MSC Zoe.
Containers overboord bij de MSC Zoe. Foto: Kustwacht

Strenger letten op vaarroute

De Kustwacht let sinds deze maand strenger op het gebruik van de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden door containerschepen.

Dat is naar aanleiding van de containerramp met de MSC Zoe bijna twee jaar geleden. Sinds oktober 2019 geeft de Kustwacht in Den Helder al waarschuwingen aan containerschepen van 300 meter en langer en dat is sinds deze maand uitgebreid naar containerschepen vanaf 100 meter. Dat moet voorkomen dat de stranden van de eilanden opnieuw bezaaid raken met de inhoud van containers zoals bij de MSC Zoe het geval was.

Containerschepen tussen de 100 en 200 meter krijgen van de Kustwacht voortaan het advies om maatregelen te nemen en een alternatieve route te pakken bij golfhoogten hoger dan 3,3 meter. "Dit om te voorkomen dat het schip hevige slingerbewegingen maakt en zo containers overboord kunnen slaan." Containerschepen langer dan 200 meter krijgen bij een golfhoogte van 4,5 meter of meer het advies de noordelijke route te nemen.


De veranderingen komen voort uit een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om containerschepen bij noordwesterstorm voortaan via de hoger gelegen noordelijke vaarroute bovenlangs de eilanden te laten varen en niet meer via de zuidelijke vaarroute. De noordelijke route is volgens de Onderzoeksraad niet veiliger, maar wel gunstiger omdat hij dieper is. "De kans op het raken van de zeebodem is daar verwaarloosbaar klein en de risico's op heftige slingerbewegingen zijn kleiner."