De banen worden straks gedeeld door bestuurders en fietsers.
De banen worden straks gedeeld door bestuurders en fietsers. Foto: Job Schepers

Wat ik zeggen wou

Emmalaan

Als ik zie hoe de Emmalaan wordt aangepakt, hoeveel ruimte er overblijft op de rijbaan, dan rijzen er bij mij een heleboel vragen. Er is een enorme verhoogde middenberm en ook rechts van de rijbaan is een verhoging. Er kan geen auto nààst een fietser rijden, al het verkeer moet achter elkaar. Hoe kunnen auto’s uitwijken voor een kind op een fiets die een onverwachte slinger of val maakt? Hoe kan een ambulance of brandweer hier met snelheid langs bij een spoedgeval, bijvoorbeeld tijdens de spits (uitgaan van de scholen)? Mogen hier straks ook vrachtwagens rijden? Hoe gevaarlijk is dit? Ik heb geen verstand van veilige wegen maar als ik mijn eigen verstand gebruik dan denk ik: Hoe? Dit is toch harstikke gevaarlijk! Veel gevaarlijker dan hoe het was, met het fietspad ernaast. Toen we bezig waren met behoud van de ijsbaan hebben we ons dit ook afgevraagd. Veilig Verkeer Nederland benaderd maar zij zeggen pas iets te kunnen doen wanneer blijkt dat het niet veilig is. Als het te laat is dus…


Als ik zoek op een site voor wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid van bijvoorbeeld SWOV, lees ik niets wat lijkt op de huidige Emmalaan. Sterker: ik lees het tegenovergestelde. Iedereen die ik spreek denkt er zo over als ik. We zien wel foto’s over de vorderingen van de aanleg maar er zijn dus heel veel mensen die zich afvragen: Waarom op deze manier? Ik zou het fijn vinden wanneer de gemeente of de Texelse Courant dit met ons zou willen delen. Wie heeft dit ontwerp bedacht en waarom? Hoe is dit in zijn werk gegaan. Het is fijn om het te begrijpen en niet met vragen te blijven zitten. En omdat ik bij lange na niet de enige ben met deze vragen leek het mij handig om dit in de TC terug te kunnen lezen.


Bij voorbaat dank.

Sjakkeliene Klaassen,

Den Burg

Reactie gemeente

De Emmalaan wordt vernieuwd. Het deel tussen de Haffelderweg en de kruising Elemert krijgt een nieuw wegdek van betonstraatstenen en er komt een groene middenberm. Hier rijden fietsers en auto’s straks over dezelfde rijbaan, met een maximum toegestane snelheid van 30 km per uur. Principe hiervan is dat auto’s fietsers niet kunnen inhalen. De auto of vrachtwagen kan niet harder dan de fietser die voor hem rijdt. Dit blijkt veiliger dan wanneer er maar weinig ruimte is voor inhalen. Wanneer er een hulpdienst moet passeren dient de voorligger aan de kant te gaan.


Om te komen tot een veilig en goed ontwerp dat past bij deze omgeving ,is door verschillende ervaren partijen gedegen onderzoek gedaan en zijn plannen uitgewerkt. Deze zijn uitvoerig en zorgvuldig besproken en beoordeeld met name ook op het gebied van veiligheid, waarbij er juist kritisch is gekeken naar de routing van (schoolgaande) kinderen. Dit komt weer terug in het gehele plan van Den Burg Zuid. Na verschillende vragen vanuit de gemeenteraad heeft uiteindelijk een derde onafhankelijke partij, een verkeerskundige van AnteaGroup, het ontwerp beoordeeld. Het bureau onderschrijft dat het plan dat nu tot uitvoering wordt gebracht het beste en meest veilige ontwerp is voor deze locatie.