Cor Honkoop, sinds vorig jaar algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwerij. "Natuurlijk is het wennen. Maar iedereen ziet de logica."
Cor Honkoop, sinds vorig jaar algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwerij. "Natuurlijk is het wennen. Maar iedereen ziet de logica." Foto: Gerard Timmerman

"Niet vlag Heineken wappert, wel de Texelse"

“We willen dat al het goede behouden blijft. Onze Texelse identiteit, het brouwen op Texel en met al onze medewerkers blijven samenwerken met de Texelse boeren, Texelse leveranciers en onze Texelse horeca-, supermarkt- en slijterijklanten. Ik snap dat bij zo’n overname best wat sentiment loskomt, ik denk dat de tijd zal leren dat we als een bedrijf van Texel op Texel blijven.”


Woorden uit het hart van Cor Honkoop, algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwerij. Met 53 jaar heeft de bedrijfseconoom uit Leiden een lange carrière achter de rug. Begonnen bij de chipsfabrikant Smiths Food Group, overgestapt naar koffiebrander Douwe Egberts in verschillende marketing & business development rollen met introducties van nieuwe producten als rode draad. En toen naar Heineken, verantwoordelijk voor marketing in Azië en de Pacific.

Singapore

Door de brouwer uitgezonden naar achtereenvolgens Singapore, Hongarije, Sierra Leone en Libanon samen met zijn gezin (getrouwd en twee kinderen) en doorgegroeid naar algemeen directeur. Daarna verliet hij Heineken en stapte in de wereld van de “start ups en scale ups”, om startende en groeiende bedrijven te begeleiden.

Onrustige tijd

“Maar ik miste de verantwoordelijkheid om zelf aan het stuur te staan.” Als directeur van de Texelse Bierbrouwerij (sinds augustus 2019) heeft hij die volop. “Ik ben heel trots voor de Texelse te mogen werken. De brouwerij had een onrustige tijd achter de rug, met veel wisselingen in het management. Daar zat voor mij de match. Ik hou ervan om het bedrijf nieuwe energie en toekomstperspectief te brengen. Daar hoort ook de overname door Heineken bij. Het geeft veel nieuwe mogelijkheden en energie. Wij hebben enorm veel zin in de volgende fase.

Ik ontmoet hier op Texel en aan de overkant veel mensen met een enorme passie voor Texels. We hebben de beste zomer uit de geschiedenis van de brouwerij gedraaid. Die opsteker hadden we nodig.

Specifiek aan deze brouwerij is haar authenticiteit. Het verhaal van hobbybrouwer die bier gaat maken tot wat we nu zijn. Een klassiek bier met een eigen twist van een hele hoge kwaliteit. Een mooi bier is toch vooral de magie van de brouwer, niet zomaar na te maken. Ambachtelijk met veel vakmanschap. Binnen de Grote Drie van de moderne speciaalbieren (de andere twee zijn Jopen en Brouwerij ‘t IJ) hebben we echt ons eigen profiel. Geen fratsen, we doen het op onze eigen eilander manier. Dat zit diep in het DNA en dat willen we bewaren. Daar hebben veel medewerkers van nu en uit het verleden aan bijgedragen, zoals bijvoorbeeld oud-directeur Maurice Diks die veel betekend heeft voor het bedrijf.

Heineken is trots

Leuk is ook dat Heineken trots is om de Texelse erbij te hebben. Je merkt dit aan het enthousiasme van de Heineken mensen. Dat ze iets moois hebben binnen gehaald, een goede versterking voor hun merkenportfolio. Bij onze medewerkers zijn de reacties verschillend. De één is enthousiast, de ander vraagt, vindt het nog wat spannend. Natuurlijk is het wennen. Maar iedereen ziet de logica, dat dit een positieve ontwikkeling is voor het bedrijf.


Ik begrijp de soms wat terughoudende reacties bij sommigen op het eiland. Emoties kun je zomaar niet wegpraten. Met als uitgangspunt ‘geen woorden maar daden’ hopen we te laten zien dat het ons gaat om continuïteit, respect en behoud van identiteit. “Hier gaat niet de Heineken vlag wapperen, wel die van de Texelse.”