Mariande Simon-Maijs (links) met haar moeder Dien Maijs bij het operagebouw in Sidney. Rechtsonder: Haar kinderen Sarah en Josh in de studio.
Mariande Simon-Maijs (links) met haar moeder Dien Maijs bij het operagebouw in Sidney. Rechtsonder: Haar kinderen Sarah en Josh in de studio. Foto: Ton Maijs

Texelse in media-imperium Sidney

Texelse Mariande Simon-Maijs ontwikkelde zich in de accountancy. Ze deed waarop ze lang broedde: naar Sidney. Ze begeleidde er beursgenoteerde bedrijven en werd financial controller/finance manager bij het media-imperium van Rupert Murdoch.

Mariande en Brenda. Twee meiden in 1976 geboren op Texel, nou ja even in Den Helder. Niet wetende dat er twee zouden komen, er was een thuis bevalling gepland. Op het allerlaatste moment toch besloten om naar het ziekenhuis in Den Helder te gaan, per extra boot om 22.00 uur. Gelukkig maar, want surprise, surprise – de dokter liep de kamer al uit, toen de zuster zei dat er nog één zat. Gelijk de couveuse in. In die tijd ging dat zo. Moeder in het ene ziekenhuis en kinderen in het andere. Maar na zes weken was iedereen thuis.

Ze waren altijd bezig met iets, altijd in alles geïnteresseerd en altijd klaarstaan voor een ander, gewoon leuke meiden. Mariande wilde altijd alles strak en kloppend en dat werd haar levenspatroon. Het begon al met hun 15 jaar en ze konden gaan werken op zaterdag, bij meneer Bakker van de HEMA. Brenda zat op de klantenservice.

Mariande telde op zaterdag de kassa van vrijdag. Ik bracht en haalde ze op. Mariande had een probleem: ze vond het maar saai die bonnetjes. Ik vertelde haar om het verhaal achter het bonnetje te lezen. Dit vond ze geweldig en dat bleek later ook: ze ging werken bij Ernst en Young accountants. Vier dagen werken en een dag naar school - Nyenrode Business Universiteit. Deze werd met een goed gevolg verlopen en afgesloten met een bul en een speciale toespraak van de docent en dat zij haar Scriptie op een hoog niveau had afgerond tot en register accountant bevorderd is.

Dit is de basis van het verdere verhaal. Maar ze is een komiek. Haar kantoor was in Amsterdam, maar voor een speciale opdracht werkte ze een periode in Rotterdam. Dit deed ze elke dag met de trein. Ze had altijd haar laptop open om wat organisatorisch werk te doen. Op een dag zat er een dame naast haar, die irritant zat mee te lezen. Waarop Mariande met een vergrote letterbalk typte: Mevrouw rechts naast mij, met de blauwe jas, wilt u a.u.b niet meelezen! Waarop de buurvrouw uit elkaar spatte met de kreet hoe Mariande dit in haar hoofd haalde - pfff meelezen?

Als accountant werk je altijd met streefdata, dus train je jezelf in spanning. Een voorbeeld: het was kerst, mooi afsluiting met de kerstborrel en gezellig gepraat. Gauw naar huis. Iedereen was weg, Mar ging naar haar kantoor haar spullen pakken, afsluiten en wegwezen. Nog even naar het toilet en go. O ja niet dus. Wat gebeurde er? Op een bepaalde tijd sluit alles elektronisch. Dan kun je wel uit, maar niet er in. Punt uit en dicht. Door de glazen deur zie je je tas met je mobiel en de heilige laptop. Lichten gaan uit, alleen het trappenhuis en toilet zijn toegankelijk. Geen beveiliging. Haar werkgever met de sleutel, die thuis was, woonde ongeveer 60 km weg. Mariande pakt een taxi en reed daar naartoe. Hilariteit, taxi betalen weer terug naar Rotterdam om het spul op halen. En toen eindelijk: op naar huis. Een mooie start van kerst.

Mariande had al een tijdje zitten te broeden op Sidney. Haar kans kwam. Ze zag een interne mogelijkheid om te worden overgeplaatst naar Australië. Het zou maar voor vier jaar zijn. Dus niet. Intussen werd in 2006, het 400-jarig jubileum gevierd van de relatie Australië-Nederland. Hier werd Mariande uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een bijeenkomst met minister president Balkenende. Dat was haring happen en een foto met de minister president. Een paar weken later kwamen de koning en koningin (toen nog kroonprins en prinses) naar Australié. Weer uitgenodigd en deze keer een gesprek met prinses Máxima. De tijd die er voor afgesproken was liep even uit…

Mariande moest kiezen: firmant worden of een eigen weg zoeken. Zij deed het laatste.

In de loop der tijd was er een vriendengroep van expats ontstaan, om samen leuke dingen te doen. Mariande woonde bij een expat uit Hong Kong. Ze wilde altijd een keer een vliegtuig besturen. Om de verjaardag van een vriend te vieren was er een feestje georganiseerd op een klein vliegveld. Hier kon je met een zweefvliegtuig en een instructeur zelfstandig vliegen. Het vliegtuig werd door een groter toestel van de grond opgetrokken en op hoogte losgelaten.


Zover alles goed. De vriend en instructeur gingen omhoog toen er een melding kwam. “We laten jullie los voor een snelle landing, er is valwind.” Snel naar beneden anders klappen we samen tegen de grond. Het toestel kwam op de runway en de instructeur zei: “Dit is goed afgelopen.” Maar hij hoorde niets. Hij keek om en zag dat bij de landing een vleugel tip een stuk prikkeldraad had opgetild, dat door de cockpit en door de keel van de vriend was gedrongen. De lokale sheriff bevestigde dit. Een ongelukkig en fataal ongeval. Een grote klap voor Mariande, om op zo een jonge leeftijd, met zo’n ongelofelijk verhaal een goede vriend te verliezen.

Tegelijkertijd moest Mariande nieuw onderdak organiseren. Om dat te doen, kreeg zij van Ernst en Young een tijdelijk onderkomen in een hotel. Intussen groeide Mariande in de accountantswereld. Ze begeleidde grote kantoren met beurstoelatingen en vloog van Sidney een paar weken naar Londen om een bedrijf te ondersteunen bij een grote overname. Ondertussen ontmoette zij haar man, trouwde en kreeg twee kinderen.

Ernst en Young kreeg ook klappen van de bankcrisis. Mariande moest kiezen: firmant worden of een eigen weg zoeken. Zij deed het laatste. Na 18 jaar Ernst & Young (11 jaar in Nederland en 7 jaar in Australia) besloot ze dat de accountantswereld genoeg was en het bedrijfsleven een grotere uitdaging was.

De afgelopen acht jaar heeft ze voor vijf verschillende bedrijven gewerkt, altijd in de positie van Financial Controller, direct rapporterend naar de CFO en CEO, met een team mensen onder zich. Geheel verantwoordelijk voor de financiële verslaggeving van het bedrijf. Eén bedrijf was genoteerd aan de Australische beurs (verslaggeving naar de externe aandeelhouders en de beurs). Bij een ander bedrijf heeft ze meegewerkt aan de grootste landmark deal voor de Australische financiële markt: de realisatie van een AUD 350 million Term Loan B.

Een tijdje geleden hadden we Mariande aan de telefoon met weer een fantastisch verhaal. “Oh ja, ik heb weer een nieuwe baan. Ik ben nu Financial Controller /Finance Manager bij een van de grootste mediabedrijven van de wereld. De eigenaar is Rupert Murdoch met diverse tv-zenders o.a. Sky News met miljoenen kijkers.” Mari werkt nu voor News Corporation. Op haar kantoor werkt ze naast de mensen die iedere dag op tv komen. Die mensen moeten natuurlijk ook een plekje hebben om hun programma voor te bereiden.

Het nadeel van werken voor tv is dat er een kans is dat je zelf op tv terecht komt. Gelukkig was het dit keer een News Corporation awardavond (de Oscars voor News Corporation - een aantal programma's, journalisten, onderwerpen waren genomineerd voor verschillende awards en op die avond was de uitreiking van de prijzen). Vanwege COVID bleef iedereen in zijn eigen kantoor en werd alles live uitgezonden naar alle mensen van News Corporation. Sky News won ‘brand of the year' en de live uitreiking was natuurlijk op tv. Ze kwamen iemand te kort op de voorgrond (vanwege corona had iedereen zijn eigen plekje in de studio) en Mariande werd naar voren gehaald, met de instructie, gewoon zitten en net doen of je onderdeel bent van de directie.


Gerard Timmerman, met dank aan Ton Maijs

Mariande met toenmalig premier Balkenende. Midden: Brenda en Mariande.
Afbeelding
Afbeelding