Uitsneden uit de poster van "Ruut Weissman - De Hoofdpersoon", onder regie van Judith de Leeuw.
Uitsneden uit de poster van "Ruut Weissman - De Hoofdpersoon", onder regie van Judith de Leeuw.

Lovende recensies documentaire "De Hoofdpersoon" Judith de Leeuw

“Een verbluffende, pijnlijke en eerlijke film” (de Volkskrant), “Een nieuw licht op #MeToo”(Trouw) en “een film gemaakt om ademloos naar te kijken: over kunst, theater, macht, gedrevenheids" (NRC).


Niet de minste recensies over de documentaire “Ruut Weissman – De Hoofdpersoon”, geregiseerd door oud-Texelaar Judith de Leeuw.

Weissman kwam enkele jaren geleden in opspraak doordat hij als directeur van de Amsterdamse toneelschool relaties had met studentes, seksueel getinte opmerkingen maakte wegens ongepaste betastingen. Documentairemaker, scenarioschrijver en regisseur Judith de Leeuw bracht Weissman in beeld en confronteerde hem met de thematiek van machtsverhoudingen en machtsmisbruik, vanuit het perspectief van een vrouw die daar slachtoffer van werd. Ze vroeg Weissman een solo te regisseren waarin actrice Harriët Stroet het (fictieve) verhaal vertelt van een verhouding die ze als student had met haar toneeldocent.

Met de documentaire wilde De Leeuw, zo vertelt ze tegen de Volkskrant, de “onderliggende mechanismen bij machtsverhoudingen in beeld brengen”. Hoe heeft ze het werken met Weissman ervaren? “Ik zag hem van tevoren als een archetypische alpha male en dat beeld is wel bevestigd. Er waren momenten dat ik me geïntimideerd voelde. Ruut kan buitenproportioneel kwaad worden. Maar we hebben ook goede, openhartige gesprekken gevierd.”

Ze verplaatst de kijker ook in de positie van het slachtoffer. “Ik wil de dynamiek van een relatie die voortkomt uit machtsverhoudingen van twee kanten onderzoeken.” De film is volgens haar ook een ontmoeting van twee generaties. “Hij symboliseert het oude, ik het nieuwe.” Gevraagd naar de reactie van Weissman: “Hij was totaal onthutst. Na afloop zei hij: “Dit is de totale ontmanteling van mijn ego. En dat is ergens ook wel bevrijdend.”

In 2017 verscheen van Judith de Leeuw de documentaire "Welkom op de Hemelse Aarde". Eén van de hoofdpersonen was oud-eilandgenoot Piet Leegwater. En in 2015 “Bademeisters”, een documentaire over studenten van het Utrechtsch Studenten Corps die al meer dan een halve eeuw de Texelse stranden bewaken. Negen weken lang verkeren ze in een wereld van zee, zon en zout en leven daarbij volgens de wetten van de groep. Eén daarvan is dat ze spreken in een soort geheim- of codetaal die ze zelf hebben bedacht.

"Ruut Weissman - De Hoofdpersoon" is te zien via NPO Start, "Het uur van de Wolf".