"Treurig dat we niet in staat zijn tot hulp"

“Ik vind het persoonlijk treurig dat wij als samenleving hier niet in staat zijn iemand die hulp nodig heeft bij de hand te nemen en te helpen. Maar dat is op dit moment wel de situatie.”


Dat zegt wethouder Remko van de Belt over de onbevredigende situatie rond de dakloze jonge vrouw die al tijden bivakkeert in de Wezentuin.

Omwonenden maken zich grote zorgen over het meisje en stelden in de noodkreet aan de gemeente ook geregeld uit hun slaap te worden gehouden als zij ‘s nachts staat te schreeuwen.

Van de Belt: “Wij begrijpen de zorgen die er leven bij Texelaars en direct omwonenden van de Wezentuin over de dakloze jonge vrouw heel goed. De hartenkreten hierover naar politiek en bestuur zijn heel begrijpelijk. Als gemeente delen we deze zorgen. Vooral vanuit zorg voor de betreffende persoon, maar ook door overlast die hierdoor wordt ervaren. Net als u lopen wij ook tegen een gevoel van onmacht aan. In onze rol als gemeente is het echter balanceren tussen zorg en zelfbeschikkingsrecht, aldus wethouder Van de Belt.”

Wetgevende beperkingen

“Ik begrijp heel goed dat mensen denken: waarom grijp je als gemeente, ggz of politie nu niet in? Dat komt omdat we ons moeten houden aan de wet. We kunnen en mogen niet zover gaan als soms nodig wordt geacht door bijvoorbeeld de omgeving. De Wet verplichte GGZ (Wvggz) geeft de gemeenten mogelijkheden om in te grijpen op het moment dat mensen bijvoorbeeld in psychische nood verkeren. Echter, de wet hecht tegelijkertijd veel waarde aan de individuele levensruimte en het recht je eigen leven in te richten. Dit maakt dat verplichte zorg (gedwongen zorg) alleen in het uiterste geval ingezet kan worden. Dit stelt ook ons als gemeente voor dilemma’s: vanuit zorg voor een persoon wil je soms meer doen dan kan of dan een persoon toelaat.”

Passende oplossing

“Natuurlijk is het zo dat wij samen met zorginstanties blijven werken aan een oplossing. De winter komt eraan, de situatie wordt steeds urgenter. We blijven waakzaam, zodat er waar nodig ingegrepen kan worden.”

Buurtbewoners zagen hoe het meisje zondagmorgen werd opgehaald door agenten. Volgens de politie naar aanleiding van melding dat ze overlaste veroorzaakte. Ze werd maar kort vastgehouden, 's middags werd ze al weer in het centrum gezien.

Wie zich zorgen maakt over iemand kan contact opnemen met Vangnet & Advies via 088 - 0100 521 (8.30 tot 17.00 uur). Vangnet en Advies is actief in de Openbare Geestelijke Gezondheid zorg (OGGZ). Zij zoeken de mensen op die zorg nodig hebben maar daar meestal zelf niet om vragen. Met de intentie de bewoner naar passende hulpverlening te leiden.