Opnames tijdens de intocht van Sinterklaas
Opnames tijdens de intocht van Sinterklaas Foto: Willem Sangers

Koersen op bakens die in rondte drijven

Hartje zomer, toeristen die in korte broeken over Texel voorbij komen, lange zomeravonden en waar ben je intussen mee bezig? Met Sinterklaas...

Al vroeg in de zomer komen we als bestuur van de Stichting Sint en Piet Texel bij elkaar om te bespreken hoe we in november de Sinterklaasintocht het beste kunnen laten verlopen. De eerste golf is net achter de rug, maar alles is en blijft verweven met het coronavirus, zo ook de intocht die dan nog ruim vijf maanden bij ons vandaan is. Een ding is zeker; alle bestaande draaiboeken kunnen dit jaar dicht blijven. Alles is anders en eigenlijk is ook vrijwel alles onzeker. We willen echter hoe en dan ook iets van een intocht laten plaatsvinden, maar het wordt spreekwoordelijk koersen op bakens die vrijwel dagelijks wel ergens in de rondte lijken te drijven.


De voorkeur gaat uit naar een gewone intocht op de haven van Oudeschild, maar hier komen al meteen de 'in de rondte drijvende bakens' om de hoek. Er zouden maximaal 250 mensen aanwezig kunnen zijn en als organisatie zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond de haven. Geen onredelijke eis, maar wel een waarvan we ons afvragen in hoeverre die in de praktijk is waar te maken.

De echte pijn zit echter in het maximum van maximaal 250 mensen. Dat betekent dat we tegen ouders en kinderen moeten gaan zeggen dat zij 'niet bij de intocht van Sinterklaas aanwezig kunnen zijn'. Dat is werkelijk het laatste wat je wil als organisatie, dus dat betekent zoeken naar alternatieven. Die vinden we als we uitgaan van het principe 'iedereen moet de intocht kunnen volgen' en de veronderstelling dat we in november met een beetje pech weer met zijn allen binnen kunnen zitten. Het alternatief wordt een film van de Sinterklaasintocht, zodat iedereen de intocht thuis via een scherm kan volgen.


Virus is doorlopend verweven met alles wat je van plan bent

Nu komen de vraagstukken echt om de hoek. Hoe krijg je het op Texel voor elkaar om ergens in het geheim een intocht te laten plaatsvinden? En dan hebben we ook nog de 'Pietendiscussie' die er vrolijk tussendoor komt. Voor het laatste vinden we een oplossing in de Texelse Piet (naast Zwarte Piet) die groenzwart is naar de kleuren van de Texelse vlag. Het wijkt af van het landelijke, maar dat is op Texel gelukkig geen uitzondering. Texelse Piet wordt gelukkig omarmd en krijgt een plek in de film. Het omarmen is wel met enige reserves (niet iedereen staat meteen te springen) en er zijn ook een paar vrijwilligers die aangeven dat het wel mooi is geweest en dat het tijd is om te stoppen. Zelf kan ik me die gevoelens wel voorstellen; je geeft als vrijwilliger jarenlang ziel en zaligheid om kinderen een leuke Sinterklaas te bezorgen en je zou er door een veranderende tijdgeest intussen bijna een gevoel aan overhouden dat je iets doet dat niet mag...

Film

Voor de film komen we op het idee om de intocht te laten plaatsvinden in de NIOZ-haven, dat is één van de weinige plekken op het eiland waar je in het geheim een intocht kunt laten plaatsvinden. Eigenlijk gekkenwerk, maar tegen die tijd kijken we al nergens meer van op. Het past mooi binnen het thema 'alles is anders' en verhaaltechnisch maken we een verhaal dat de burgemeester per ongeluk toch in de haven van Oudeschild staat, erachter komt dat hij ergens anders moet zijn en vervolgens met de Bruuzer in vliegende vaart naar de NIOZ-haven moet worden gebracht om op tijd te zijn.


Volgende fase van de strijd is het regelen van spelers, locaties, benodigde materialen, maken van planningen, klaarmaken van kleding, regelen van eten/drinken tijdens de opnamedagen en het maken van een script om alles gestructureerd te kunnen filmen. We zijn erg blij dat we in de zomer al waren begonnen. Intussen blijft daar doorlopend de verwevenheid van alles met het virus en de onzekerheid wat er wel en niet kan. Er komen alternatieven voor alternatieven op papier en we raken steeds meer bedreven in 'noodscenario's voor de zekerheid', terwijl we voor ogen blijven houden dat we een intocht willen hebben. Er is immers al genoeg weggevallen als gevolg van het virus en alle maatregelen.

Spannend

Tot een paar dagen voor de opnames blijft het spannend of we daadwerkelijk kunnen filmen, maar de noodverordening van de veiligheidsregio geeft gelukkig uitsluitsel; het kan. De 1,5 meter afstand staat tegen die tijd op zo'n beetje elke pagina van welk scenario dan ook en onder meer de afdeling schmink verricht huzarenstukjes om op alle mogelijke manieren veilig te werken. Dat blijft immers voorop staan; een film maken is leuk, maar we hebben ook aan alle kanten serieus rekening te houden met het virus. Intussen hebben we in Michiel Uitdehaag een burgemeester die er niet voor terugdeinst om tijdens de opnames te water te gaan. Daar maken we - na overleg - uiteraard dankbaar gebruik van. Ook hier komt de veiligheid weer om de hoek. Als de burgemeester te water gaat, ligt er een boot klaar om hem eruit te halen, er gaat (buiten beeld) een duiker te water om standby te zijn en op de wal liggen handdoeken en droge kleding klaar.

Weer

De laatste spanning zit hem nog in het weer; in de dagen voorafgaand aan de opnames hoost het van de regen (dat betekent dus droge plekken regelen waar iedereen tussen de opnames door droog en op veilige afstand van elkaar kan zitten), maar op de dag van de opnames zelf hebben we het mooiste weer dat we ons kunnen wensen. We lopen tot onze verrassing zelfs meermalen voor op het draaiboek, waardoor we alles kunnen opnemen wat we van plan zijn.


Niettemin is de film geregeld een pad met hobbels en dat merken we zaterdagmiddag om 13:30 uur tijdens de uitzending. Onbeperkt is toch niet helemaal onbeperkt bij de stream waarop de film vertoond wordt, waardoor in menig huiskamer het beeld stilvalt of niet eens toegankelijk is. Dat betekent piekdrukte achter de schermen, maar het lukt om later in de middag bij Texel Kijken en Luisteren en op de site van de Texelse Courant de film opnieuw te vertonen waarbij het beeld nu gelukkig goed blijft. Een zucht van verlichting alom bij iedereen die heeft meegewerkt om de film mogelijk te maken; een half jaar lang veranderende omstandigheden om ons heen, maar het is gelukt: Texel heeft ondanks alles een eigen Sinterklaasintocht gehad. En daar ging het om!