Anne-Marie Boon: "Het is zo ontzettend leuk om elke gast persoonlijk te ontmoeten."
Anne-Marie Boon: "Het is zo ontzettend leuk om elke gast persoonlijk te ontmoeten." Foto: Jeroen van Hattum

Als je je open stelt hoor je er al snel bij

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?
Door verliefd te worden op Robbert, die al op Texel woonde. Zelf woonde ik toen in Heerhugowaard en de keuze tussen Texel en Heerhugowaard was voor mij niet zo moeilijk te maken. Inmiddels vormen Robbert (de Jong, red) en ik al bijna 14 jaar een gezellig samengesteld gezin met mijn zoon Robin en Britt en Sven, de kinderen van Robbert.


Wat voor werk doe je?

Toen ik op Texel ging wonen, werkte ik als advies-assistente bij een Texels accountantskantoor en met mijn juridische achtergrond van notarisklerk (wat ik 15 jaar heb gedaan) was ik een mooie aanvulling op het adviesteam.

Op 08-08-‘08 hebben Robbert en ik het huis Zonnehoek aan het Schilderend gekocht, een voormalig pension. We zijn in contact gekomen met Nini Craanen (de dochter van Janny Craanen) en haar verhalen over haar moeder en het pension hebben mij geïnspireerd om het roer om te gooien en het toerisme in te gaan. Ik startte in 2010 met de recreatieve verhuur, wat door de jaren heen uitgroeide tot het zelfstandig beheren van 16 vakantiewoningen op Texel. Daarnaast werkte ik bij Hotel Tatenhove, de frontoffice van Grand Hotel Opduin en VVV Texel.

Nu heb ik mijn eigen bedrijf Casa Texel (sinds zomer 2019); Casa Texel is een verhuurbedrijf voor vakantiewoningen (inclusief beheer).

Texel goed bereikbaar voor toerist en om te wonen fantastisch


Wat is het mooie aan het werk in het toerisme?

De gasten, de mensen achter de naam op de boeking. Het is zo ontzettend leuk om elke gast persoonlijk te ontmoeten. Ik wil de gast het gevoel geven dat ze niet zomaar de zoveelste gast van mij zijn, maar dat ook zij welkom zijn. Daarnaast is het elke wisseldag weer een uitdaging om de vakantiewoningen helemaal tip-top in orde te maken, zodat de gasten zich direct thuis voelen. Er is geen wisseldag hetzelfde, maar dat geeft wel elke keer grote voldoening als het klaar is!


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik ga graag naar de bootcamptraining bij Lust for Sport, heerlijk in het bos/duinen/strand even een uurtje “inspannende ontspanning”, je denkt even aan niets anders, heerlijk. Daarnaast kook ik graag, zeker als ik er écht tijd voor heb, dan sta ik een paar uurtjes in de keuken met mijn Spotify-playlist aan. Ik kook graag voor vrienden en familie, gezellig de hele avond lekker eten en kletsen, helaas is dit door de corona al een tijdje niet meer voorgekomen, maar gelukkig houden ze bij mij thuis ook heel erg van lekker eten!


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik voel me prima thuis tussen de Texelaars, ik hou van de mentaliteit van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ die ik hier ervaar. Toen ik nog niet lang op Texel woonde voelde ik me zeker niet buitengesloten, want als je jezelf openstelt dan ‘hoor’ je er al snel bij. In het begin vond ik de Texelaar wel eens wat nieuwsgierig, maar als ik eenmaal wat over mezelf had verteld was het ook goed. Daarnaast had ik mijn achternaam mee, er is mij vaak gevraagd “van wie ben je er ien”.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het bijzondere landschap van de Hoge Berg, maar ook de bijzondere natuurgebieden zoals De Hors, De Slufter waar de natuur het gebied vormt. Voor ons is het zo gewoon, omdat we er wonen maar dat is het zeker niet. En verder de gemoedelijke sfeer tussen de bewoners. In het hoogseizoen merk ik dat Texelaars elkaar vaker begroeten dan in minder drukke tijden, dat vind ik leuk!


Wat zou er op Texel anders mogen?

Wat ik “mis” op Texel is een soort complete verswinkel waar zowel bakker, slager als groenteboer onder één dak zijn vertegenwoordigd.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Dat zijn dan toch wel de fietspaden, die zijn hier en daar zo slecht, dat is echt geen visitekaartje voor Texel als fietseiland. Maar ook het betaald parkeren bij het strand, ik ben van mening dat iedereen naar het strand zou moeten kunnen gaan zonder hiervoor te moeten betalen.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik zou graag een pluim geven aan vrijwilligers in de zorg, zij betekenen zoveel voor de mensen voor wie zij zorgen, zij zorgen voor kleine lichtpuntjes! Tevens wil ik een pluim geven aan de mensen ‘achter de schermen’, zoals de plantsoenendienst, vuilnismannen en schoonmakers, zij zorgen er voor dat alles op Texel er netjes uit blijft zien!


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Texel is toerisme. Toerisme is dan wel mijn werk en dat is voor zoveel inwoners van Texel ook zo (direct maar zeker ook indirect) maar we lijken wel eens te vergeten dat we met Texel iets unieks hebben. Een goed bereikbaar Waddeneiland voor heel veel doelgroepen en een fantastisch eiland om te wonen. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we met dit unieke eiland zo omgaan dat het voor Texelaar en toerist prettig is om te wonen dan wel te verblijven.


Hoe ga je om met de coronacrisis?

Eerst heeft het me wel wat slapeloze nachten opgeleverd, ik was namelijk net gestart met Casa Texel. In maart/april was het zo’n onzekere tijd omdat we met z’n allen totaal niet wisten hoe we er mee om moesten gaan en al helemaal niet hoe het verder zou gaan. Al die annuleringen en omboekingen en even geen zekerheid van inkomsten, dat was wel zwaar. Gelukkig kon ik vanaf half maart weer bij VVV Texel aan het werk want daar was het zo ongelofelijk druk, dat gaf een goed gevoel en ik heb er weer een heleboel van geleerd. Voor het jaar 2021 hoop ik dat we dit niet meer gaan meemaken maar mocht het wel zo zijn dan heb ik mijn plannen klaar liggen.


Wat doe je over vijf jaar?

Over 5 jaar hoop ik dat ik nog lekker aan het werk ben met Casa Texel en dat er dan meer tijd is om weer eens wat van de wereld te gaan zien.


Volgende 'Eiland Van...'?

Mijn sportmaatje Patricia Barretto, we kennen elkaar van de bootcamp en zijn bevriend geraakt. Patricia is samen met haar partner Robert beheerder van een camping en inmiddels ook van Villapark De Koog. Dat is veel en hard werken maar Patricia blijft altijd positief en lacht altijd!