Harry de Graaf.
Harry de Graaf. Foto: Jeroen van Hattum

Motor voor Tesselhuus

Als verslaggever van de Texelse Courant was hij jarenlang een vertrouwde verschijning op zijn gele motorfiets. Zelf ermee rijden doet Harry de Graaf inmiddels niet meer en daarom staat de motor sinds kort te koop ten bate van het Tesselhuus.

De motorfiets, die de afgelopen jaren bij Harry in de schuur stond, heeft zijn weg gevonden naar de etalage van Van der Linde aan de Parkstraat 10 in Den Burg. Het voertuig is daar de komende weken te zien. Op zich is het een gewone motorfiets, maar het verhaal erachter maakt de motorfiets bijzonder. Dat zit hem onder meer in de kleur, de verbondenheid met de krant en de betrokkenheid van Harry bij het Tesselhuus sinds het ontstaan daarvan in de jaren tachtig.


Harry heeft sinds 1980 meer dan 25 jaar op de motorfiets over het eiland rondgereden als hij voor de krant op pad was. Het voertuig had net als zijn auto's een opvallende gele kleur, zodat hij goed herkenbaar was. Harry schreef ooit gekscherend in een column dat hij met voertuigen een gevaar op de weg was, waarna een spuiter zijn auto meteen - en zonder overleg met Harry - in een opvallende gele kleur spoot. Op die manier kon heel Texel het zien als Harry op de openbare weg zat.


Harry adopteerde de gele kleur meteen als de zijne, heeft sindsdien altijd in gele auto's (de Yellow I, II en III) gereden en ook zijn motorfiets kreeg dezelfde kleur zodat hij daarop eveneens goed herkenbaar was. De motorfiets (een Honda CB 125) werd in 1980 geleverd door de gebroeders Ran en doet het nog steeds. Harry: “Kees en zijn broer hebben sinds de levering altijd liefdevol het nodige onderhouds- en renovatiewerk uitgevoerd.”


De keuze om de opbrengst naar het Tesselhuus in De Koog te laten gaan, is een bewuste. Harry was in 1980 de bedenker van het aangepaste vakantiehuis voor mensen met spierziekten en heeft zich daar sindsdien samen met vrouw Maria altijd nauw mee verbonden gevoeld. “Dat was voor ons bepalend om de opbrengst van de motor volledig aan het Tesselhuus ten goede te laten komen.”


Biedingen op de motor kunnen rechtstreeks bij Harry de Graaf worden gedaan (tel 06-53733382). Hij bepaalt over een aantal weken aan wie de motor wordt verkocht. "Het mooiste is als de motor op het eiland blijft, maar dat hangt natuurlijk van het bod af.”

De motor is volgens Harry recent nog nagekeken, mag inmiddels een oldtimer worden genoemd en is vanwege de leeftijd belastingvrij. "En ook niet onbelangrijk, het benzineverbruik is 1 op 40, dus dat is suunig zoals het hoort.”