Anders bekeken...

Snert….


Daar zit hij op het hek, stoer, enthousiast tussen alle dames die zo gek op hem zijn. Ja, ze verdringen zich om hem heen, ze liggen aan zijn voeten.

Hij streelt een dame de blonde lokken van het voorhoofd en heeft oog voor al het moois in zijn nabijheid. Vooral de natuur. Als boer geniet hij alle dagen van de landerijen op het oude land en daar horen al die dames bij. Het is zijn thuis.

De gouden driehoek, wat een rijkdom. Tuunwallen, glooiend oud Tessels landschap, kolken, skeepeboeten en schapen, vooral veel prachtige skeepe.

In zijn overall vertelt hij van kwaliteit, van oorsprong en van smaak. Als een Tesselse Klootwijk, vol vuur op het scherm, met achter hem de Tesselse wolkenpracht. Ik ben blij verrast, een natuurtalent..

Net zo verrast als afgelopen zondag in het Hoornder kerkje. De vleugel lag helemaal volgeladen met streekproducten. Iedereen kreeg een appel en een peer. Ik moest denken aan het keuvelliedje: "Geef me een appel of een peer, dan kom ik het hele jaar niet weer.” Maar nee de kosteres gaf me nog iets anders mee.

Ik vond het eigenlijk te mooi om op te eten. Het was prachtig, een decoratie op de fruitschaal. “Romanesco”, vertelde Rietha toen ik vroeg naar de naam van deze groente. Ook wel torentjesbloemkool, de jongens van Boer Lap verkopen het in de kraam langs de weg.

De smaak is heerlijk, niet te lang koken, een aanrader. Net als de worst die Jan Willem uit zijn overall tovert. Hij maakt meer dames blij, en heren , laat dat duidelijk zijn. Want manlief en de rest van de bemanning is gek op snert. Jan Willem heeft het over snertweer, stamppot en maaltijdsoep. In zijn reclamefilm die viral gaat, prijst hij de streekproducten aan. Een soort van BinnensteBuiten op ons eiland.

Tesselaars die zoeken naar nieuwe wegen, nieuwe manieren om hun product aan de vrouw of de man te brengen. De kwaliteit is daarbij doorslaggevend.

Ook t Landje met vollegrondsgroente, geteeld op de Hoge Berg, hoort hierbij. Bieten vol van smaak, 1e klasse. Dit heeft kans van slagen, dat weet ik zeker. Mooi om te zien dat het ondernemerschap doorgaat en dat de nieuwe lichting nieuwe kansen ziet.

De Tesselaar die zorgt voor heerlijke worst, pittig op de tong…. mond tot mondreclame, de beste die er is. Hopelijk geldt dat ook voor wat u nu leest, de woorden op ons netvlies, ze gaan van mond tot mond. Twee pittige “Tesselaars “hebben het ramblok voorgebonden". Ze gaan hun inkt verspreiden met volle stootkracht. Ik wens ze vanaf mijn zetel een goede vaart.

Kwaliteit, smaak, humor, daar lust ik wel soep van, snert waar je lepel rechtop in bluuft staan…


Jozien