Impressie van de clubruimte de Texelse Modelspoorclub. De vereniging verkeert in financiële nood.
Impressie van de clubruimte de Texelse Modelspoorclub. De vereniging verkeert in financiële nood. Foto: Texelse Modelspoorclub

Corona brengt Modelspoorclub in problemen

Door corona heeft ook het verenigingsleven het zwaar. Sommige clubs staan op omvallen, zoals de Texelse Modelspoorclub. De vereniging luidt de noodklok.


Voorzitter Joop Dekker: "In tegenstelling tot het bedrijfsleven is er voor vele clubs en verenigingen geen regeling of compensatie voor misgelopen inkomsten. De modelspoorclub huurt voor de modelbanen en de fraaie caravan met de maquette van het spoor uit de Tweede Wereldoorlog ruimte bij de sportschutters en betaalt daar jaarlijks meer dan €4000,-. Bij de bouw is er speciaal rekening mee gehouden.

De modelspoorclub kreeg na de verhuizing subsidie van de gemeente om de clubruimte te kunnen huren, omdat de huur bij de sportschutters hoger was dan bij hun toenmalige clubhuis achter de oude melkfabriek (nu bierbrouwerij). Enige jaren geleden schafte de gemeente deze subsidie af. De modelspoorclub tekende bezwaar aan, maar dit werd afgewezen.

Dubbel pech

Door inzet van de leden heeft de modelspoorclub het hoofd boven water weten te houden, ook dankzij sponsoring door Texelse ondernemers en bezoekers (entree €2,50). Inkomsten genereerde de club ook door met de caravan naar evenementen te reizen en daar, ook door uitdelen van folders, het eiland te promoten. Maar nu is het voortbestaan van de Modelspoorclub op losse schroeven komen te staan. Door corona, maar dat is niet de enige oorzaak waardoor de club in financiële problemen is geraakt.

Dekker: “Die zijn vorig jaar begonnen bij de sloop van de oude LTS en de bouw van de nieuwe sporthal met het grote parkeerterrein er naast. Door de werkzaamheden was het voor ons gebouw één grote modderpoel en bouwput. De toegangsweg was afgesloten of onbegaanbaar voor bezoekers, die vaak rechtsomkeert maakten bij het zien van de situatie. Zelfs de leden van de club konden enige tijd niet in het gebouw komen en bleven na enkele ongevallen enige tijd weg.

Deze voor de club beroerde periode, zonder een enige compensatie, werd gevolgd door de komst van het coronavirus en de daaruit voortgekomen regels van de overheid. Hierdoor kwamen er minder en mochten, zoals nu, zelfs geen bezoekers meer naar de avonden komen. Wederom hadden we geen inkomsten.”

De Modelspoorclub heeft een verzoek gedaan aan gemeente voor een financiële bijdrage om de huur dit jaar te kunnen blijven betalen. "Hopelijk kunnen we na de coronaperiode, als het leven op het eiland weer een beetje normale vormen aanneemt, weer proberen op eigen benen te staan. Wanneer de club moet verdwijnen gaat ook een stuk culturele historie over de treinen in de Tweede Wereldoorlog op Texel verloren. Dan zal hoogstwaarschijnlijk ook een probleem voor de Sportschutters ontstaan. Zij missen immers een flink bedrag op hun begroting."

De modelspoorclub sprak met het college van b en w. Dekker: “De wethouder vindt ook dat zo’n mooie club die al meer dan 25 jaar bestaat niet mag verdwijnen. Maar de gemeenteraad heeft aangegeven dat er geen potje is om de modelspoorclub en andere verenigingen te ondersteunen in deze voor een aantal verenigingen zware tijd.”

De modelspoorclub doet daarom ook een beroep op een ieder die ook van mening is dat dit niet mag verdwijnen en vraagt ook om steun. Donaties kunnen worden gestort op rek.nr. NL50 ABNA0587615281, t.n.v. de Texelse modelspoorclub.