Het werk aan de Emmalaan waar vervuilde grond voor extra kosten zorgde.
Het werk aan de Emmalaan waar vervuilde grond voor extra kosten zorgde. Foto: Ton Zegers

Raad wil dieper graven waar pijn van financiële tekorten zit

Verbazing is wellicht nog wel een milde uitdrukking van de gemoedstoestand van de raadsleden in de afgelopen dagen.

Het nieuws dat er opnieuw tekorten zijn op de projecten Den Burg Zuid en De Tuunen is daar letterlijk ingeslagen, vooral omdat er precies een jaar geleden ook al tekorten op het budget uit 2018 bleken te zijn. Bij veel Texelaars heeft het eveneens verbazing opgeroepen, vooral het nieuws dat de gemeente bij Den Burg-Zuid twee ton niet nader kan specificeren. Anders gezegd: geen idee waar dat gebleven is.


Raadslid Dries Veltkamp (PvdA) verwoordde de onvrede woensdagavond in de raadsvergadering wellicht nog het beste door weinig woorden te gebruiken. Volgens hem moeten eerst maar eens de feiten op tafel komen. De raad wil onder meer weten of er nog meer financiƫle verrassingen te verwachten zijn. Meermaals terugkerend was de term 'grip'. De raad wil als verantwoordelijk orgaan voor de gemeentelijke financiƫn, graag grip houden op de grote projecten, maar is daarvoor afhankelijk van informatie die via het college vanuit de gemeentelijke organisatie wordt aangeleverd. De raad moet erop kunnen vertrouwen dat die aangeleverde informatie klopt, zodat daarop gestuurd kan worden, maar daar klonk woensdagavond twijfel over. Wat dat betreft kan het zeker geen kwaad als de raad bij de rekenkamer verzoekt om dieper in de gemeentelijke organisatie te graven waar de pijn zit. Dat kwam eerder dit jaar al aan de orde toen het onderzoek van de rekenkamer werd gepresenteerd, maar toen werd niet meteen doorgezet. Wethouder Kooiman gaf aan dat het college ook achter een vervolgonderzoek staat om duidelijk te krijgen waar de pijn zit. Hij adviseerde de raad niet alleen naar het verleden, maar ook naar de toekomst te kijken. Of het overigens tot een vervolgonderzoek komt, is een keuze die de rekenkamer - een onafhankelijk onderzoeksorgaan - zelf maakt.


Raadslid Rikus Kieft (GroenLinks) gaf het college het advies ook eens nader te bekijken of de verantwoordelijkheid over de begeleiding van grote projecten volledig kan worden uitbesteed aan externe partijen die de benodigde kennis en kunde in huis hebben. Dat wilde wethouder Kooiman eveneens wel nader bekijken. Zegeren kaartte woensdagavond intussen iets aan wat de raadsleden vermoedelijk in eerste instantie op korte termijn zal bezighouden: hoe leg je de tekorten aan de buren uit en hoe leg je uit dat twee ton niet meer terug te herleiden is.