Raad wil onderzoek naar grote projecten

Het college moet alle grote projecten op Texel en de lopende grondexploitaties nader gaan toelichten om duidelijk te krijgen of er nog meer financiële tekorten te verwachten zijn.

Dat hebben de politieke partijen woensdagavond in de raadsvergadering besloten. De partijen waren absoluut niet blij met de nieuwe tekorten die bij Den Burg-Zuid en Buurtskap De Tuunen aan het licht zijn gekomen. Meerdere raadsleden (verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën) hadden er wakker van gelegen of slechte dagen van gehad. Bij Den Burg-Zuid was een nieuw tekort van €516.000,- waarvan twee ton niet meer terug te herleiden is. Bij De Tuunen gaat het om een nieuw tekort van €170.000,-.


De zeven partijen lieten in een gezamenlijke motie weten dat "de bezorgdheid is vergroot" of de gemeentelijke organisatie voldoende capaciteit, kennis en kunde in huis heeft om grote projecten uit te voeren. De partijen vinden ook dat de rekenkamer een vervolgonderzoek moet doen naar de wijze waarop de gemeente is omgesprongen met grote projecten. Dat is aanvullend op een onderzoek dat de rekenkamer eerder al op verzoek van de raad deed naar de grote projecten op Texel. Concreet worden met grote projecten onder meer de nieuwe sporthal, het onderwijscentrum, De Tuunen, Den Burg-Zuid en Den Burg Centrum bedoeld. De reconstructie van de Postweg/Nieuwlanderweg is er die momenteel gaande is. Het nieuwe cultuurcentrum is een aanstaand groot project.


Bij de raad heerste woensdagavond onder meer verbazing dat bij een project als De Tuunen tekorten op het budget zijn ontstaan. Raadslid William Witte (TB) en Ben Zegeren (CDA) waren verbaasd dat daar complexiteit van het project als reden werd opgevoerd. Zij wezen erop dat het onder meer qua infrastructuur geen moeilijk project kan zijn geweest. Witte: "Er loopt één weg en de rest is grindpaden. Ik ben echt zeer benieuwd hoe hier de kosten zijn verdeeld." Annie Hin (Texel 2010) kaartte aan dat de raad een tijdje geleden nog een brief kreeg over de voortgang van de Emmalaan (onderdeel Den Burg Zuid) die geen vragen opriep en dat er nu opeens ook tekorten waren. Nick Ran (VVD) drukte het college op het hart om dreigende kostenoverschrijdingen bijtijds aan de raad te melden.


Wethouder Edo Kooiman (grondgebied) gaf aan zelf ook slecht geslapen te hebben van de nieuwe tekorten. Hij noemde ze een logisch gevolg van een nieuwe manier van werken die inmiddels op basis van het eerdere rekenkameronderzoek in de gemeentelijke organisatie is ingevoerd. Er is nu meer periodiek overleg tussen betrokken personen van grote projecten en het college probeert er dichter bovenop te zitten. Meer op pagina 2.