Oefening marine-eenheid te dicht in de buurt van de Razende Bol

De Koninklijke Marine heeft donderdag een schietoefening van het zogeheten Fleet Marine Squadron nabij de Razende Bol voortijdig stilgelegd.

De oefening van de sinds 2019 bestaande marine-eenheid kwam te dicht in de buurt van de Razende Bol waar het Natura 2000-regime van kracht is. Het noordelijk deel van de zandplaat tussen Texel en Den Helder valt onder artikel 20 van de Natuurbeschermingswet en is niet toegankelijk voor mensen, zodat zeehonden en andere dieren daar rustig kunnen foerageren.


De marine liet de oefening volgens een woordvoerder meteen stilleggen, nadat de situatie was opgemerkt. Volgens mediapartner NH Nieuws werd de oefening opgemerkt door hulpstrandvonder Hans Eelman die toezicht houdt op de Razende Bol. Het was hem ook niet bekend dat er een militaire oefening zou plaatsvinden. Volgens een woordvoerder van Defensie vond de betreffende oefening plaats op zee. Het ging om een zogeheten live-fire exercise en dat betekent dat er tijdens het oefenen met munitie wordt gewerkt.


Volgens de woordvoerder van Defensie wordt bekeken waardoor de oefening te dicht bij de Razende Bol kwam en hoe herhaling van de situatie in de toekomst kan worden voorkomen. De Fleet Marine Squadron is een operationele eenheid die sinds 2019 bestaat en wordt gevormd door het Korps Mariniers en de marine. De eenheid is actief in het ‘hogere geweldspectrum’ en wordt onder meer ingezet om schepen op zee te bewaken tegen piraterij. De eenheid zorgt ook voor de bescherming van marineschepen tijdens missies.