Taakstraf na

uitgaansgeweld


De rechtbank in Alkmaar heeft een 29-jarige man uit Den Burg veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar. Ook moet hij verplicht een training alcohol en geweld volgen.

Volgens de rechtbank is bewezen dat dat de man zich op 14 juli vorig jaar in het uitgaansgebied in De Koog schuldig heeft gemaakt aan mishandeling en zware mishandeling. Een eerste slachtoffer kreeg naar eigen zeggen vanuit het niets een klap op zijn oog, een tweede slachtoffer liep diepe snijwonden in zijn voorhoofd op toen de verdachte van korte afstand met veel kracht een longdrinkglas zijn kant op gooide.

De officier van justitie eiste twee weken geleden 15 maanden cel. Hij was ervan overtuigd dat de Texelaar het glas kapot sloeg voordat hij het richting het slachtoffer gooide. Niet alleen een medewerkster van het café had dit verklaard bij de politie, ook het toegebrachte letsel wees daar sterk op, aldus de officier van justitie: “Deze verdachte heeft van het glas eerst een wapen gemaakt, het toen ingezet en er vervolgens ook doel mee getroffen”, aldus de aanklager. Hij memoreerde dat het bij littekens is gebleven, “maar dit had veel erger kunnen aflopen. De kans op oogletsel was groot.”

De rechtbank rekende de Texelaar zijn gedrag zwaar aan, maar hield er in de strafmaat wel rekening mee dat de man zelf de confrontatie niet heeft gezocht. Ook kon de rechtbank zich voorstellen dat hij zich “enigszins in het nauw gedreven voelde”, toen het slachtoffer met zijn gezelschap in de kroeg op hem af kwam. Ook speelde mee dat de man vanaf het eerste moment na het incident spijt heeft betuigd en een blanco strafblad heeft.

Wel moet hij van de rechtbank beide slachtoffers een schadevergoeding betalen. Het eerste slachtoffer, dat hij een blauw oog sloeg, kreeg van de rechtbank een bedrag van €150,- toegewezen. Het tweede slachtoffer, dat door het glas een blijvend en ontsierend litteken op zijn voorhoofd opliep, kreeg een schadevergoeding toegewezen van ruim €2600,- waarvan €2500,- smartengeld.