Anders bekeken...

Onsterfelijk….


De cartoon die al 5 jaar in een school in Nederland hing en als voorbeeld gebruikt werd heet zo, “Onsterfelijk”. Je ziet de beetje verbaasde man met grote ogen kijken naar een hele grote tong die tevoorschijn komt uit de nek, de wond, waar kortgeleden een hoofd stond.

Hij heeft het mes in de hand, klaarblijkelijk de dader. De onthoofde man draagt het shirt van Charlie Hebdo en refereert aan de aanslag, waarbij in 2011 12 mensen omkwamen. De dader in het zwart gekleed met baard en muts refereert aan de moslimgemeenschap.

Vlakbij Parijs werd kortgeleden een leraar onthoofd omdat hij een cartoon liet zien aan de scholieren en deze week dook een leraar onder na bedreigingen over de cartoon "Onsterfelijk”.

Geschiedenisleraar Wiedijk leerde ons in 5 en 6 VWO kijken naar cartoons en interpreteren. Cartoons in alle soorten en maten. Je kunt ze eigenlijk alleen goed snappen als je weet wat er gepasseerd is.

Wiedijk stoomde ons op voor het examen waar altijd onderdelen inzitten met cartoons, en leerde ons kijken met andere ogen. Ontrafelen met respect. Dat is nu meer dan 40 jaar geleden. En ja dat is galgenhumor.

In 2015 won cartoonist Joep Bertrams de inktspotprijs voor de beste politieke spotprent. Joep illustreerde kinderboeken waaronder die van de bekende Tesselse Imme Dros en tekende voor het Parool meerdere malen per week.

Deze prenten werden door NewYork Times , Newsweek , Le Monde vaak overgenomen en dat illustreert letterlijk en figuurlijk de kwaliteit en zeggingskracht van zijn werk. Het woord, het potlood zal voortleven. Een mooie boodschap, maar als je goed kijkt zit er nog een boodschap in, namelijk de verbaasde blik van de dader. Dezelfde verbaasde, bijna verongelijkte, blik zag ik gisteren aan tafel bij “Op 1”.

Gert Jan Segers en Azzadin Karat zijn met elkaar in debat of je profeten moet kunnen beledigen. Azzadin is directeur van een Moslimomroep en gaat tevens voor als imam. Ik dacht, Jozien, vooruit beluister eens een preek van deze man en ik ben geschrokken.

Hij verkondigt onder het mom van een gezond leven leiden, de toetsing aan de Sharia. Hoe je leeft, slaapt, hoe je heet, alles moet gekoppeld zijn aan de voorschriften van Allah. Meer dan 100.000 handtekeningen zijn opgehaald om het beledigen van Mohammed strafbaar te stellen. Zijn groepering is verantwoordelijk voor de dood van een leraar en drie mensen in een kerk, het onderduiken van twee Hollandse leerkrachten en hij stelt de cartoon ter discussie. Niet de woede, de intolerantie en de verantwoordelijkheid van de daden. Nee, het lesgeven.

En de verbaasdheid over onze reactie die spreekt boekdelen…. Wiedijk, waar ben je?

Jozien