Denise op het EK in Rosmalen.
Denise op het EK in Rosmalen. Foto: www.pauwelssauzenbingoal.be

Denise vierde op EK

Ze had gehoopt op een podiumplaats, maar het werd de vierde plaats. Op zich een mooie prestatie, maar niet in de topsport en zeker niet op een Europees kampioenschap veldrijden in eigen land.

Denise Betsema kijkt met gemengde gevoelens terug op het EK veldrijden in Rosmalen waar ze zaterdag aan meedeed. Wel een van de beste van Europa, maar ze was naar Brabant afgereisd met het doel een plek op het podium te veroveren.


Dat werd al snel een uitdaging op het technische parcours bij het Autotron waar een paar seconden verlies voldoende was om achterop te raken. Denise stond in de tweede startrij in een deelnemersveld van 26 veldrijdsters uit negen landen en kende een slechte start.


Het duurde daardoor even voordat ze aansluiting had gevonden bij de kopgroep van Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Lucinda Brand. In de tweede ronde ging ze onderuit waarna ze uit haar concentratie was en een achterstand opliep die niet meer in te halen was "Op zulke momenten moet alles goed zijn en alles kloppen. Het heeft wel een ronde geduurd voordat ik weer helemaal gefocust was."


Aan kop waren Alvarado en Worst intussen om het hardst bezig om elkaar de loef af te steken en lukte het alleen Lucinda Brand om de twee bij te houden. Zij haalde Worst en Alvarado bij het ingaan van de laatste ronde zelfs nog in, waarna het stuivertje wisselen werd op kop en het voor de kijker spannend was wie er met de Europese titel vandoor zou gaan. Het werd uiteindelijk Alvarado, gevolgd door Worst, Brand en met 55 seconden achterstand Denise.


Twee jaar geleden was de Texelse op het EK in Rosmalen voor buitenstaanders de verrassing van de dag door derde te worden, waarna het destijds tot een profcontract bij Marlux-Bingoal (tegenwoordig Pauwels Sauzen-Bingoal) kwam. De vrouwen reden in Rosmalen vijf rondes op een parcours van 2,9 kilometer lang met onder meer een zandstrook, een stuk bos, lastige bochten en een paar trappen die beklommen moesten worden.


Tijd om lang stil te staan bij het EK is er niet; Denise rijdt komende woensdag een volgende wedstrijd in de Superprestige in het Belgische Niel. De start van de elite dames staat gepland om 13:40 uur. Voor Denise is het een mooie gelegenheid om zich te laten zien. Alvarado, Worst en Brand staan één, twee en drie in het tussenklassement en de vijfde plaats daarin is vooralsnog voor Denise.