Tonnen extra nodig voor grote projecten

De gemeente heeft opnieuw extra geld nodig voor Den Burg Zuid en Buurtskap De Tuunen. De nieuwe tegenvallers zijn naar voren gekomen uit onderzoek waaraan externe bureaus meewerkten.

Voor Den Burg Zuid is een half miljoen euro extra nodig. Van dat bedrag is volgens de onderzoeken €210.000,- niet meer nader aan te duiden, omdat het "in alle delen van het project en vier jaar projecthistorie verweven zit". Het moet echter wel gedekt worden. De overige drie ton die de gemeente tekort komt, komt voort uit hogere kosten voor de Emmalaan als gevolg van het uitstel van de herinrichting en de aanwezigheid van vervuilde grond. Het tekort komt ook voort uit de eindafrekening van de inrichting van de buitenruimte rondom de TXL sporthal. Daarnaast moet deze maand blijken of een bij het rijk aangevraagde subsidie van €324.000,- voor de herinrichting van de Emmalaan wel of niet wordt toegekend.


Voor De Tuunen wordt vooralsnog rekening gehouden met een extra tekort van €170.000,-. Dat komt volgens het college deels voort uit de complexiteit van het innovatieve karakter van de nieuwe wijk en de 'kleine financiële speelruimte' in de grondexploitatie. Het tekort kan hier overigens nog meevallen. In de oorspronkelijke plannen uit 2017 was voor De Tuunen een opbrengst van €587.360,- in de boeken opgenomen. Er wordt nu - geïndexeerd naar 2020 - rekening gehouden met een opbrengst van €700.000,-.


Het is de tweede keer dat er extra geld bij moet bij Den Burg Zuid en De Tuunen. Een jaar geleden leerde een financiële doorberekening van het college dat er toen €379.000,- extra nodig was voor Den Burg Zuid (op een krediet van €2,7 miljoen) en €564.000,- voor De Tuunen (op een krediet van €2,5 miljoen). Beide kredieten werden op 14 maart 2018 op voorstel van het college door de gemeenteraad beschikbaar gesteld.


Het onderzoek dat de nieuwe tegenvallers aan het licht bracht, is voortgekomen uit het Rekenkameronderzoek dat op verzoek van de raad naar de omgang met grote projecten werd gehouden. Daar kwam eerder dit jaar al uit naar voren dat er het nodige mis ging bij grote projecten, dat de raad zich teveel met details in plaats van hoofdlijnen bezighield en dat het college teveel reactief opereerde in plaats van pro-actief aan het stuur te zitten. Volgens de gemeente is aan de hand van het Rekenkameronderzoek inmiddels een 'professionalisering van de projectstructuur' ingevoerd. Bij grote projecten is nu periodiek overleg tussen projectleider, concerncontroller, manager en eventueel de extern adviseur. Dat geldt onder meer voor Nieuwlanderweg/Postweg en het cultuurcentrum, twee grote projecten die nu gaande en onderweg zijn. De raad spreekt in februari 2021 over Den Burg Zuid en De Tuunen.