Oud-leerling Marloes Roeper geeft uitleg aan de derde klas.
Oud-leerling Marloes Roeper geeft uitleg aan de derde klas. Foto: Jeroen van Hattum

"Kies voor je profiel voor de vakken waar je goed in bent"

Het is een vraag waar leerlingen op de OSG zich al vroeg mee bezig moeten houden; welk profiel kiezen ze en wat worden de vakken waarin ze eindexamen doen.

Om zich voor te bereiden op die beslissing kregen de leerlingen van drie havo en drie vwo afgelopen week bezoek van 18 oud-leerlingen van de OSG en RSG Wiringherlant in Wieringerwerf. Zij kwamen vertellen welke keuzes ze zelf op de middelbare school hebben gemaakt en hoe het hen daarna is vergaan na het eindexamen op school.

Marloes Roeper, oud-leerling van de OSG, liet aan de huidige lichting derdeklassers zien dat zij aanvankelijk meerdere dingen wilde gaan doen en het profiel 'Economie & Maatschappij' koos met vakken die ze leuk vond om te doen.

Ze wilde aanvankelijk naar de Hogere Hotelschool in Maastricht, nam een tussenjaar omdat ze het nog niet echt wist en uiteindelijk koos ze voor de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht waar ze nu een opleiding tot autonoom kunstenaar volgt. Het was hartstikke spannend om toegelaten te worden, maar het lukte.

Lotte Lont van Wiringherlant vertelde dat ze aanvankelijk iets met strafrecht wilde gaan doen en tijdens haar studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam ontdekte dat fiscaal recht veel interessanter was. Het leidde tot een bijbaan bij Deloitte naast haar studie en - ook niet onbelangrijk - ze merkte dat ze er goed geld mee kon gaan verdienen. Leo Pasch, eveneens een oud-leerling van Wiringherlant, hield de derdeklassers voor dat de plek waar je studeert ook belangrijk is om voor ogen te houden. Hij studeerde een jaar in Leiden, had er geen enkele aansluiting en bloeide pas weer op toen hij in Amsterdam ging studeren.

Volgens Renske van IJsseldijk, die de bijeenkomsten met de oud-leerlingen had geregeld, is het belangrijk dat de leerlingen een goede keuze voor het profiel maken. "Als je in de derde zit, of in het vmbo al in de tweede, is dat een jonge leeftijd, dus het is prettig om voorbereid te zijn." Normaliter worden er ook uitstapjes gemaakt met leerlingen naar Leeuwarden (waar veel Texelaars studeren) of Delft, maar dat zit er dit jaar als gevolg van de coronacrisis niet in.

Marloes had een paar praktische adviezen voor de derdeklassers. "Als je weet wat je wil worden, kies dan de vakken die bij het beroep horen. Als je het nog niet weet, kies dan de vakken waar je goed in bent. Waarschijnlijk sluit je studiekeuze daar later ook op aan."