Geld.
Geld. Foto: Aangeleverd

De kant langs

Quote 500


Het verenigingsleven verkeert noodgedwongen in winterslaap, alleen de zes nullen-club viert uitbundig feest. Miljonairs en miljardairs strijden om de hoogste eer in de nieuwe Quote 500, waarin hun vermogen langs de meetlat wordt gelegd. Met als winnaar Charlene de Carvalho-Heineken, erfgename het bier-imperium dat onlangs de Texelse Bierbrouwerij opslokte.


Ze is volgens Quote goed voor €12,1 miljard. Hekkensluiter op plaats 500 van de parade van het grootkapitaal is Peter Poot, ingeschat op een schamele €95 miljoen. Tevens de ondergrens van de Quote-lijst, wie minder bezit moet nog even doorsparen.


Er is me wel eens gevraagd: “Moeten jullie bij de Texelaar ook niet zo’n lijst van de rijkste Texelaars?” Tja, het zou goed leesvoer zijn. Wie zit hier het ruimst in zijn of haar slappe was? Kandidaten genoeg. Ik denk geen miljardairs, maar aan miljonairs geen gebrek. 5,7 procent van de Texelse huishoudens had in 2018 een vermogen van een miljoen of meer, becijfert het CBS. Dat zijn 363 huishoudens met een vermogen van meer dan €1 miljoen. Het gaat snel, in twee jaar tijd is het aantal miljonairs hier bijna verdubbeld. Ruim boven het landelijk gemiddelde.


Waar zou dat geld zitten?, vraag je je af. Vermoedelijk bij ondernemers. Bij hen zit de rijkdom vooral in het bedrijf, net als bij boeren het kapitaal in het land zit. En dan heb je nog de rijke pensionado’s die op Texel zijn komen wonen. Ik denk dat maar weinig miljonairs bereid zijn ons te vertellen hoeveel ze precies bezitten. Dan wordt het een hele uitzoekerij. Alleen al het ontrafelen van kerstbomen aan BV’s die onze vermogende medeburgers hebben opgetuigd.


In Nederland zou één procent van de bevolking 45 procent van de rijkdom bezitten. Ik weet niet hoe zich dat op Texel verhoudt. In doorsnee hebben we het hier niet zo breed. Het gemiddelde besteedbaar inkomen per huishouden op Texel zit met €41.700,- onder het landelijke gemiddelde van €43.000,-. (bron Texel in Cijfers).


Voor wie dan toch perse miljonair wil worden: zo moeilijk kan het niet zijn. Als ik door de Quote blader kun je zo ongeveer overal mee in de Top 500 komen: in de bouw, het transport, met bloemen, kaas, melkpoeder, vlees, sigaren, pluimvee, aardappels, in de visserij, installatietechniek, kampeerartikelen, in de media en met computertechniek.


Ik koester wel eens de illusie dat het met mij maar weinig had gescheeld. Tientallen jaren geleden belandde ik per ongeluk op een cursus programmeren in Basic. Na dagen en nachten achter het scherm van mijn stokoude pc had ik een leuk programmaatje in elkaar geflanst. Met zowaar een geïnteresseerde. Maar toen ik het naar zijn pc wilde overzetten, bleek de mijne zó verouderd, dat ik geen kopie kon maken. Tot zover mijn loopbaan in de automatisering.


“Geld doet wonderen, als je het niet hebt is het donderen”, placht mijn vader te zeggen. Rijke mensen zouden volgens Quote gemiddeld gelukkiger zijn. In de liefde, ze wonen op een geriefelijker plekje, ze rijden luxer en ze zouden minder belasting betalen. Tja, zou kunnen. Maar wat is rijkdom? Een techneut die ik over de vloer had, vertelde dat hij elders in het land €250,- per maand meer zou kunnen verdienen. Toch werkt hij liever voor wat minder op Texel. Hier immers heeft hij natuur, het strand en de zee in zijn achtertuin.


Gerard