Vlnr: Mischa Heemskerk, Willem Houwing en Eduard Zanen, nadat ze in 2017 als eerste waren gefinisht tijdens de Ronde om Texel. Rechtsonder: knipsel uit de Quote 500.
Vlnr: Mischa Heemskerk, Willem Houwing en Eduard Zanen, nadat ze in 2017 als eerste waren gefinisht tijdens de Ronde om Texel. Rechtsonder: knipsel uit de Quote 500. Foto: Ronde om Texel/Evanlien Weterings

Nummer 299 in de Quote 500

Bij aan- en verkopen van bedrijven en onroerend goed gonst zijn naam geregeld over het eiland. Ook bij de verkoop van de Rabobank en Tusse de Banke werd hij genoemd: Eduard Zanen. Wie is toch die man die is gestegen naar plaats 299 in de Quote 500?

Voor dit stuk moeten we de informatie zelf bij elkaar zien te scharrelen, ondanks meerdere toenaderingspogingen wil Eduard Zanen geen contact met de krant. Kennelijk niet gesteld op publiciteit. Dat respecteren we, maar gezien de zakelijke activiteiten op Texel waar hij de laatste tijd aan wordt gelinkt, wekt Zanen de interesse van veel Texelaars. Daarom toch een profiel van hem geschetst. De bronnen waaruit wij putten zijn openbaar en voor iedereen te raadplegen.

Bugaboo

Zijn vermelding in de Quote 500 vinden we terug tot 2015. Toen volgens het zakenblad goed voor €85 miljoen. Rijk geworden met de productie en verkoop van Bugaboo, de trendy kinderwagen, die Zanen bedacht met compagnon Max Barenbrug. Het karretje werd wereldberoemd toen het opdook in de populaire serie Sex & the City, waarin Miranda met haar pasgeboren baby in de kinderwagen door de straten van New York wandelde. Het vloog de winkels uit, geen bekendheid, prins of prinses durfde zich meer zonder op straat te vertonen.

Met stip gestegen

Het vertaalde zich in klinkende munt. Quote meldt dat Barenbrug en Zanen gebrouilleerd raakten. Een koper voor het bedrijf diende zich aan in private-equityclub Bain Capital. Quote schatte de ondernemingswaarde eerder op €180 miljoen, maar schroefde dat in de jongste uitgave op tot €280 miljoen. Vandaar dat de vermogens van beide ondernemers in de jongste Quote 500 stevig zijn opgeschroefd. Beiden stegen met 60 procent en zijn op €160 miljoen gezet.

Jonge boompjes

Wat weten we verder van Eduard Zanen? Als ondernemer koppelt “Sprout: platform voor startups, f#cups, etc.”, hem met compagnon Jurriaan Ruys aan “Land Life Company”, de onderneming die een systeem heeft ontwikkeld om in droge gebieden jonge boompjes te laten groeien. Sprout: “Inmiddels is de startup daarmee in 20 landen actief, met als doel kaalslag tegen te gaan.”

Een prominente klant is volgens deze bron Apple. Grond rond datacenters van het elektronicabedrijf dreigt te verschralen door het gebruik van koelwater, de boompjes van Ruys en Zanen helpen dat tegen te gaan. Ook in China zou veel interesse bestaan. Het bedrijf hengelt miljoenen binnen bij een reeks internationale investeerders, waaronder Postcode Loterij Green Challenge Fund.

Van Gendthallen

De naam Zanen duikt, met die van Peak Development, ook op bij de herontwikkeling van de Van Gendthallen op Oosterburg in Amsterdam (oppervlakte 13.300 vierkante meter) tot verzamelcomplex van onder meer ondernemers en kunstenaars. Volgens een bericht op "Architectenweb" komen er in het vervallen rijksmonument ook woningen en horeca. Op dit adres staan ook bv's ingeschreven, die aan Zanen worden gelinkt.

Rijk geworden met de trendy kinderwagen Bugaboo, die opdook in Sex & the City.

Inspirerend verhaal

Vragen te over, maar nergens komen we een interview met Eduard Zanen tegen. Willem Johan Bakker en Marloes van der Sar van Jonge Ondernemers Netwerk Texel (JONT) in een interview met TOP “We vragen ook sprekers die niet praten omdat ze er hun geld mee verdienen, maar omdat wij ze vrágen om hun verhaal eens te vertellen. Eduard Zanen, bijvoorbeeld, van kinderwagenmerk Bugaboo, die onlangs zijn ondernemersverhaal vertelde aan de JONT+-achterban. Hij houdt niet van spreken, dus het kostte moeite om hem zover te krijgen. Zijn verhaal was zo inspirerend! Ook voor de leden zonder kinderen, die er nooit over hadden gehoord.”

Duurzame energie

Ondernemen doet Zanen nog steeds, tegenwoordig ook in duurzame energie. Onlangs haalde hij daarmee de krant bij het werkbezoek van VVD- buitenlandwoordvoerder Sven Koopmans aan Texel. In een persbericht: “Op het waterbassin van golfbaan “De Texelse” gaven Nicol Schermer en Eduard Zanen een toelichting over de drijvende zonneparken op Texel. Ook de voortgang van de proef met het stuk fietspad met zonnepanelen gemaakt uit composietmateriaal aan de Westerweg was onderwerp van het gesprek.”

Catamaranzeilen

Menig Texelaar kent hem van het catamaranzeilen. Voor die passie komt hij al lang naar Texel. Geen onverdienstelijk deelnemer aan de Ronde van Texel. In 2017 won Zanen samen met coryfee Mischa Heemskerk en Texelaar Willem Houwing de 40ste Ronde om Texel. Het trio kwam in twee uur, 57 minuten en 29 seconden als eerste (“first finishers”) over de streep bij paal 17. In 2005 kwamen Houwing en Zanen als derde over de finish in 2.19.01.

Ronde om Texel

Beide keren haalde hij de krant en ook in andere Ronde verslagen komen we hem tegen. Maar daarmee houdt de publiciteit rond hem zo ongeveer ook wel op. Omdat we geen adres-, telefoon of andere gegevens van deze Texelaar hebben, lukt het niet om rechtstreeks contact te leggen. Verzoeken voor een gesprek die we via zijn netwerk deden bleven tot dusver onbeantwoord.

Groeneplaats

Wat niet wegneemt dat de wijze waarop Zanen zich zakelijk manifesteert op het eiland nieuwsgierigheid opwekt over zijn plannen en ambities. Bijvoorbeeld aan de Groeneplaats.

Op basis van de Kamer van Koophandel en openbare bronnen op internet valt wel het een en ander te vermelden. Te beginnen bij de recente verkoop van het pand van Rabobank en Tusse de Banke aan Groenplaats 1 BV. Robbert de Jong treedt hier naar voren als “belangenbehartiger”. Maar in de notulen van de Historische VerenigingTexel (HVT), waarin de verkoop en terugverhuur, ter sprake komt, staat Zanen als koper genoemd. Die krijgen we niet te pakken, De Jong wel. Hij meldt in een appje over de Groeneplaats 1 BV. “Die BV is niet van Eduard Zanen.”

Kamer van Koophandel

Maar van wie is deze BV dan wel? Het uittreksel van de Kamer van Koophandel meldt: “Enig aandeelhouder en tevens bestuurder (algemeen directeur) van Groenplaats 1 is Helmshoeve Vastgoed BV, Zeemagazijnkade 3, 1018LE Amsterdam. Ingeschreven onder KvKnummer 30240257.

De namen van Helmshoeve en Groenplaats 1 BV staan volgens de HVT-voorzitter beiden onder het huurcontract van de HVT. "Het is ondertekend door Eduard Zanen."

Helmshoeve BV

Helmshoeve vastgoed BV is volgens internetbron Drimble een kleindochter van Stichting Administratiekantoor Zanen Holding. Dit bedrijf is gevestigd nabij Oudeschild. Naast Helmshoeve Vastgoed BV heeft Stichting Administratiekantoor Zanen Holding nog 22 andere bij de Kamer van Koophandel geregistreerde dochterondernemingen in Nederland. Helmshoeve Vastgoed BV is een kleindochter van Stichting Administratiekantoor Zanen Holding en zit derhalve op niveau drie binnen de concernstructuur.

Drimble over Stichting Administratiekantoor Zanen Holding: (Gedeeltelijk) Eigenaar van de volgende in Nederland gelegen entiteiten (opgebouwd uit 5 niveaus). We beperken ons tot de voor Texel (voor zover bekend) relevante ondernemingen/eigendommen:

Niveau 3: Helmshoeve Vastgoed BV.

Niveau 4: Groenplaats I BV. Maricoweg I BV (pand voorheen Woonhuys Moerbeek, Hogereind I BV, Spinbaan I BV, Waddenduyn BV (bij de Ruijterplaats), Duinbouw Holding BV (ook op niveau 5).

De Poort

(Nog) niet op internet terug te vinden, maar mogelijk ook in deze “kerstboom” aan BV’s: De Poort 1 BV (kerkgebouw Elemert). De Jong is hiervan, net als bij Groenplaats 1 BV, belangenbehartiger. De link is dus snel gelegd.

Over Waddenduyn (waarbij De Jong ook naar buiten trad) werd vorige week bekend dat die langs de Waalderweg bij Den Burg twee groepsverblijven met 50 bedden bouwt, in samenwerking met Duin Bouw.

Die werkt hier niet meer

Ten slotte waagden we een ultieme poging om Eduard Zanen aan de lijn te krijgen en belden een telefoonnummer dat bij één van de bij Oudeschild geregistreerde bv's naar boven komt. Het blijkt van Bugaboo. De telefoniste: "Mijnheer Zanen? Die werkt hier niet meer."


Gerard Timmerman

Eduard Zanen (rechts) bij het bezoek van VVD-kamerlid Sven Koopmans (l).
Afbeelding