De klokkenstoel van het Hoornderkerkje. De tweede klok komt rechts te hangen.
De klokkenstoel van het Hoornderkerkje. De tweede klok komt rechts te hangen. Foto: Archief Texelse Courant

Gemeente neemt "papklok" over

In Den Hoorn en omstreken wordt toegeleefd naar het gieten van de nieuwe (tweede) klok in het Hoornder kerkje, gepland op 18 december 2020.


De kerktoren is eigendom van de gemeente. Conform dat uitgangspunt sluit het college een overeenkomst af met Stichting Klok voor Den Hoorn, zodat de klok na installatie in de toren door de gemeente in eigendom wordt overgenomen.

De stichting heeft zich ingespannen om met een tweede klok (ook wel papklok genoemd) de klokkenstoel in de kerktoren compleet te maken. Daar was in de klokkenstoel altijd al ruimte voor. Onduidelijk is of de klok er ooit heeft gezeten of dat deze destijds was wegbezuinigd tijdens de bouw. De klok is van hetzelfde model als degene die er sinds 1444/1448 hangt, echter in een iets kleiner formaat. De tijdregeling wordt voortaan radiografisch bediend, zodat altijd sprake is van de juiste tijd. Voor de financiering van de klok hebben verschillende partijen bijgedragen. De gemeente neemt de klok om niet over in eigendom en beheer. De gemeente meldt de stichting erkentelijk te zijn voor het verzette werk en het initiatief de klokkenstoel compleet te maken met een tweede klok.