Handhaving Zwaanstraat niet in strijd met afspraak met raad

Het college is van mening dat het conform afspraken heeft gehandeld en niet vooruit heeft gelopen op mogelijke veranderingen in de beoordeling van b&b's in de kwestie van Zwaanstraat 6 (Hart van Texel). Dat blijkt uit beantwoording van vragen die Nick Ran (VVD) onlangs stelde.

Aan het begin van de zomer werd de raad verrast door aangescherpte regels voor logies met ontbijt. Zo mochten er onder meer niet meer kamers worden verhuurd dan door de bewoner zelf werden gebruikt en niet meer bedden verhuurd dan door bewoners zelf beslapen. De ingrijpende aanpassing leidde er toe dat werd afgesproken dat de nieuwe regels niet gehanteerd zouden worden tot de gemeenteraad er over had gesproken. Volgens Nick Ran is dit echter wel gebeurd toen bij de b&b aan de Zwaanstraat aan het licht kwam dat hier de hele woning werd verhuurd. Het college meldt aan Ran: "Wij hebben u geantwoord dat wij op dit moment niet handhaven op de beleidsregels voor logies en ontbijt bij bestaande situaties. En dat wij de beschikbare capaciteit inzetten op recreatief gebruik van gehele woningen." Volgens het college is dat in strijd met het bestemmingsplan (woonbestemming) waardoor er gehandhaafd is.

Portefeuillehouder Michiel Uitdehaag besluit: "Het betreft hier een beslissing in een bezwaarzaak die aanhangig was op het moment dat wij met de gemeenteraad afspraken hebben gemaakt over het vervolg van de discussie over de regels voor logies met ontbijt. Onze beslissing is conform het advies van de commissie bezwaarschriften. Wij menen in overeenstemming met de genoemde toezegging te hebben gehandeld."