Het drugsconvenant Noord-Holland om drugslabs zoals hier beter te kunnen oprollen.
Het drugsconvenant Noord-Holland om drugslabs zoals hier beter te kunnen oprollen. Foto: Politie

In drugsconvenant NH afspraken over aanpak productie en handel

Het Drugsconvenant Noord-Holland dat op 1 november is afgesloten moet er aan bijdragen dat hennepkwekerijen, drugslabs en -handel beter kunnen worden opgespoord en aangepakt.


Tot de ondertekenaars behoren 34 gemeenten in de provincie, waaronder Texel, het Openbaar Ministerie NH, woningcorporaties (o.a. Woontij), netwerkbeheerders, drinkwaterbedrijven, waterschappen, sociale – en omgevingsdiensten.

In het convenant staan afspraken over het onderling uitwisselen van informatie, zodat hennepkwekerijen en drugslabs beter kunnen worden opgespoord. Dat een water- of electriciteitsleverancier een abnormale afname van water of elektra meldt, bijvoorbeeld. Het doel is om het moeilijker te maken om drugs te produceren, te verwerken, op te slaan en te verhandelen.

“We moeten keihard de strijd aangaan met de georganiseerde drugscriminaliteit. Het gebeurt overal en is dichterbij dan veel mensen denken. De tijd van wegkijken is voorbij, het is nu zaak van aanpakken. Ik ben blij dat politie, justitie, de overheid en private partijen hierin zo goed samenwerken”, zegt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad.

Woontij

Aangenomen wordt weliswaar dat productie, verwerking en handel van drugs op Texel niet in dezelfde mate plaatsvinden als elders in de provincie, maar dat ook wordt gehandeld is geen geheim. Van Woontij zijn in het verleden om die reden wel woningen afgesloten. Toch is het best lastig om daadwerkelijk tot sluiting over te gaan of op andere wijze in te grijpen. Er zijn veel instanties bij betrokken en tot dusver kon het best lastig zijn om “de handen op elkaar te krijgen”. Dat moet nu beter gaan. Het Drugsconvenant maakt het in ieder geval mogelijk om beter gegevens uit te wisselen.

Onderwereld

Drugscriminaliteit brengt met zich mee dat de onderwereld zich met behulp van crimineel vergaard kapitaal verweeft met de bovenwereld. "Om dit effectief te kunnen aanpakken, is samenwerking tussen verschillende partners noodzakelijk. Voor de opsporing en de vervolging. Daders krijgen niet alleen te maken met strafrechtelijke sancties, maar ook met bestuurlijke", zegt Hamming.

Cocaïne

Emile Delahaij, eenheidscoördinator synthetische drugs bij de politie Noord-Holland: "Het nieuwe en verruimde convenant heeft betrekking op zowel hennepteelt als op de productie van bijvoorbeeld cocaïne en synthetische drugs. Met een goede en snelle uitwisseling van informatie tussen partners, komen vermoedens van drugscriminaliteit eerder aan het licht en kunnen we beter samenwerken om hier tegen op te treden en de leefomgeving in Noord-Holland veiliger te maken."

Milieuproblematiek

De georganiseerde drugscriminaliteit zorgt elders in de provincie voor veel overlast en gevaarzetting in woonwijken, op bedrijventerreinen en in het buitengebied. Ook gaat het gepaard met verschillende soorten fraude, zoals belastingontduiking, uitkerings- en zorgfraude en het witwassen van crimineel vermogen, illegale bewoning en energiediefstal. Zo worden de openbare orde en veiligheid en lokale economieën bedreigd. En ook het milieu loopt schade op.

Dumpen

Kirsten Barnhoorn-Lakerveld van Hoogheemraadschap van Rijnland: "Het dumpen van het chemisch afval van een drugslab veroorzaakt enorme milieuschade. En het opruimen ervan kost veel geld. Dankzij dit convenant wordt de kans groter dat wij de gemaakte opruimkosten op de daders kunnen verhalen. Zo pakken we ze niet alleen strafrechtelijk aan, maar draaien ze ook financieel op voor de schade die zij veroorzaken."

Hulp van buurtbewoners en anderen is ook van groot belang. De politie is vaak afhankelijk van meldingen om drugsproductielocaties te kunnen oprollen. Vaak heeft de omgeving wel vermoedens dat er iets niet pluis is, maar meldt dit niet. Wie vermoedt dat iemand of ergens in drugs wordt gehandeld of ergens een drugslab of hennepkwekerij is, wordt verzocht te bellen met politie via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.


Meer informatie, bijvoorbeeld hoe men een drugslab kan herkennen, op de website www.nhdrugsalert.nl.