Achter de schermen

Jaap

Soms heb je interviews waar je wel aantekeningen maakt, maar waar je eigenlijk bij het uitwerken van het verhaal niet naar hoeft te kijken. Simpelweg omdat je een gesprekspartner hebt met verhalen die bijblijven. Dat had ik laatst bij Jaap Vlaming bij wie ik over de vloer was naar aanleiding van zijn voortijdig vertrek als wethouder. Het was een vrij lang gesprek, maar die inschatting had ik bij Jaap van tevoren wel gemaakt. Verder ga ik het platgetreden pad dat 'Jaap wel eens lang van stof kan zijn' niet betreden.

Het was niet alleen een lang gesprek, maar ook een interessant gesprek. Jaap denkt na over wat hij zegt. Bij veel van wat hij zegt hoor je ook dat hij als ontwikkelingswerker letterlijk de andere kant van de wereld heeft gezien en weet dat je het met elkaar moet zien te rooien om er wat van te maken.

Maar voor Jaap moet je de tijd nemen en dat kon wel eens een ander verhaal zijn dan de politieke arena. Daar moet het geregeld kort en snel en is het mooi meegenomen als je elkaar ook nog even een vlieg afvangt. Als verslaggever heb ik Jaap jarenlang mogen aanschouwen vanachter de perstafel en Jaap was eigenlijk altijd gewoon consequent Jaap.

Jaap ving als raadslid ook best wel eens een vlieg bij een ander, maar meestal deed hij dat verpakt in een mooie bloemrijke zin die je even tot je moest laten komen om vervolgens pas in tweede instantie te beseffen wat hij nou werkelijk had gezegd. En het zal voor Jaap ook wel eens frustrerend zijn geweest als hij aan de glazige blikken om zich heen merkte dat een gloedvol betoog niet bij iedereen was binnengekomen. Toch ging Jaap onverdroten verder, vasthoudend aan zijn principes. Als wethouder wellicht soms niet altijd even sterk, maar jarenlang een goed en gedegen raadslid.

Treffend was zijn eigen blik waarmee Jaap twee weken geleden de raadzaal verliet na zijn vertrek als wethouder. Hier liep iemand die niet verbitterend was, maar er vrede mee had dat er na meer dan dertig jaar opeens een einde aan zijn politieke carrière kwam. Het was dezelfde berusting die hij ook als raadslid aan de dag legde. Lang niet iedereen zal altijd zijn visies gedeeld hebben en dat hoeft ook niet. Jaap gaf echter wel op geheel eigen wijze kleur, inhoud en een belangrijke bijdrage aan het lokale bestuur. Daar heb je dan eigenlijk ook geen aantekeningen voor nodig, maar zoiets verdient het wel om op papier vastgelegd te worden.


Jeroen van Hattum