Cartoonist Josephine gaf er deze draai aan.
Cartoonist Josephine gaf er deze draai aan. Josephine

Alternatieve viering Sint Maarten

Wel of geen Sint Maarten vieren? De Veiligheidsregio geeft het dringende advies om, gezien de corona-maatregelen, dit jaar niet bij de deuren langs te gaan. Toch staat er woensdag 11 november wel wat te gebeuren, maar dan “coronaproof”.


Sint Maarten is van oudsher een thema dat in de aanloop naar de viering op de basisscholen voorbij komt. Zoals lampionnetjes knutselen. Maar mag het nu wel of niet worden gevierd? En hoe? Het “dringend advies” van de Veiligheidsregio is niet de deur langs te gaan. Maar er staat niet dat het verboden is. Wat zegt de noodverordening Noord-Holland Noord? Evenementen zijn niet toegestaan, maar Sint Maarten wordt niet met name genoemd. Addertje onder het gras is wellicht de opmerking in de begripsbepalingslijst dat “elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak als evenement wordt gezien”.

Elke school gaat er anders mee om. Op de Vliekotter in Oosterend vinden ze het jammer dat de mensen in het dorp niet van de gezellige liedjes, lampionnen en kinderstemmen kunnen genieten. De school heeft in samenwerking met kinderopvang De Pepermolen en ouders van leerlingen die elders les krijgen een alternatief bedacht.

Tussen 17:00 en 18:00 uur trekt een kleine lampionnenoptocht door het dorp, bestaande uit groepen kinderen met maximaal twee leerkrachten. “De meeste dorpsgenoten kunnen zo veilig in hun eigen huis vanachter de ramen of de deuropening kijken en luisteren naar de optocht.” Nadrukkelijk wordt gevraagd geen traktatie naar de kinderen te brengen en afstand te houden. Wie toch iets lekkers wil geven, kan dit doen in een bij Spar Koot versierd winkelwagentje. De Pepermolen houdt een eigen feestje.

De Lubertischool viert ook Sint Maarten. "Bij alles wat niet mag hebben we gekeken wat wél kan. En daar is een leuk plannetje uit gerold. We doen 's morgen op het schoolplein iets voor de kinderen”, vertelt Inge Lekkerkerker. Wat dat is, blijft nog even geheim.

De Jozefschool adviseert thuis te blijven. "Lampionnen worden wel geknutseld, maar als decoratie of om weg te geven aan iemand die wel een lichtpuntje kan gebruiken."