Werkzaamheden aan De Traainroeier.
Werkzaamheden aan De Traainroeier. Foto: Kaap Skil

Nieuwe kuipband voor molen De Traanroeier, vrijwilligers gezocht

Een hoogwerker bij de molen, dat betekent dat de molenmaker aan het werk is. De laatste twee weken van oktober was dit het geval bij De Traanroeier. De molen kreeg onder meer een nieuwe kuipband, gefinancierd door het Texelfonds. Daarnaast werden nog wat kleinere werkzaamheden verricht.

Het onderhoud van molen De Traanroeier is de verantwoordelijkheid van Stichting De Traanroeier. De bestuursleden hiervan zijn altijd op zoek naar geld om de dure reparaties te kunnen betalen. De noodzakelijke werkzaamheden komen aan het licht door regelmatige inspecties van Monumentenwacht. Toen vorig jaar bleek dat er een nieuwe kuipband nodig was, heeft het bestuur van de stichting een aanvraag ingediend bij het Texelfonds. Het fonds kende het volledige aangevraagde bedrag van €3.750,- toe.


Een kuipband is een metalen klemband die losse delen van een houten kuip aan elkaar verbindt. Hij zorgt ervoor dat een molenaar de kap met de wieken veilig naar de wind kan kruien, zonder het gevaar dat de kap van de romp schuift. Naast de nieuwe kuipband zijn er ook vier kleppen op de wieken vernieuwd en zijn rotte delen in het houtwerk van de molenkap uitgekrabd en gevuld. Helaas was het te vochtig om te schilderen, dus daar moet in het voorjaar opnieuw een hoogwerker voor komen.

Stichting De Traanroeier is blij met de steun van het Texelfonds. Subsidies, fondsen, de steun van de donateurs en sponsoren en acties zijn allemaal nodig om elk jaar de verzekeringen, onderhoud en reparaties te bekostigen. De molenaars doen zoveel mogelijk zelf, maar een deel van het werk is specialistisch of op grote hoogte.

Vrijwilligers

Voor de klussen die wel zelf kunnen worden gedaan, zijn extra vrijwilligers zeer welkom. Heb je interesse, neem dan contact op via info@kaapskil.nl of loop eens binnen in het museum.

Afbeelding