Wil de Leeuw achter de naaimachine met buurvrouw Aelita Simonova.
Wil de Leeuw achter de naaimachine met buurvrouw Aelita Simonova. Foto: Gerard Timmerman

Buren helpen oorlogslachtoffers

Buurvrouwen Aelita Simonova en Wil de Leeuw bundelen hun krachten om hulp te bieden aan Armeense slachtoffers van het recente geweld. Elk op hun eigen wijze zamelen ze geld in voor medische hulpmiddelen.


Armenië is één van de oudste landen ter wereld met een rijk cultureel verleden, waar het christendom lang geleden voet aan de grond kreeg. Ook een land met een bloedig verleden. 600 Oorlogen werden er uitgevochten. Bijzonder gewelddadig was de genocide in 1915 door het Ottomaanse Rijk, waarbij 1,5 miljoen Armeniërs werden vermoord. Aelita: “Mijn oma is toen gevlucht naar Oost-Armenië. Van haar vier kinderen heeft ze er drie kunnen redden. Ze nam ook een handgeschreven Bijbel mee. Heel waardevol religieus erfgoed. Om het veilig te stellen, heeft ze het aan een museum geschonken."

Nagorno-Karabach, waar Aelita vandaan komt, wil volstrekte onafhankelijkheid ofwel aansluiting bij Armenië. Het is in oorlog met buurland Azerbeidzjan, dat deze regio onder volledige zeggenschap wil hebben.

Gevlucht

Aelita: “Wij moesten in 1999 vluchten voor de gewelddadigheden. Als Christen tussen vijandige moslims waren wij ons leven niet meer zeker. Ik was zeven maanden zwanger. We kwamen eerst terecht in Leiden en daarna in Assen. Sinds 2001 wonen we op Texel.” In 20 jaar hebben ze hier een nieuw bestaan opgebouwd. Aelita werkt in de zorg, haar man Kostia heeft een eigen schilder- en klusbedrijf. Aelita: “We hebben het hier goed.”

Maar ze maakt zich veel zorgen over haar voormalige thuisland. In Nagorno-Karabach is de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan weer volop opgelaaid. “Turkije probeert Karabach te veroveren. Het is er nu heel erg. Er worden chemische wapens, cluster- en fosforbommen gebruikt. Zelfs ziekenhuizen, kerken en kraamklinieken worden gebombardeerd. Honderd jaar na de genocide is het weer hetzelfde verhaal. Ik begrijp niet waarom de wereld zo stil is.” Via internet probeert ze contact te onderhouden. “De beelden die ik voorbij zie komen zijn vreselijk.”

Oud-Texelaar

“Er is veel hulp nodig. Met name op medisch gebied schort het aan veel middelen. Via-via kwam ze in contact met oud-Texelaar Gor Khatchikyan. Geboren in Armenië en als tiener naar Nederland gekomen. Hij bracht zijn schooltijd op Texel door. Wil de Leeuw: “Hij kon prachtig pianospelen. Ik hoorde hem eens in Klif 12, waar hij van Cor (van Heerwaarden) zijn gang mocht gaan. Een jongen met veel talent.”

Gor ging geneeskunde studeren en volgde meerdere vervolgopleidingen. Werd landelijk bekend en veelgevraagd spreker in kerken, bij bedrijven en op conferenties. En als IC-arts verscheen hij tijdens de corona-crisis op televisie (meer over Gor in het artikel hieronder).

Voor medische hulp aan slachtoffers is hij betrokken bij het Armeens Nederlands Medisch Genootschap (ANMG). Het steunt collega’s in Armenië, door met ingezameld geld medische apparatuur aan te kopen, dat met spoed naar Armenië gaat. Geld dat Aelita inzamelt doneert ze aan dit fonds.

Mondkapjes

Ze heeft een goede steun aan buurvrouw Wil de Leeuw. Toen corona uitbrak begon zij met het naaien van mondkapjes. Door de verkoop daarvan kon ze €700,- overmaken voor de actie van Hetty van Dijk voor vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

Tijdens de tweede coronagolf zit Wil ook achter de naaimachine om mondkapjes te naaien. “Van katoen, volgens het model dat de TU Delft heeft ontwikkeld. Met elastiek achter nek en hoofd. Dat sluit beter af. Het kwam bij Kassa goed uit de test. Zwart groen, groen zwart en ook vrolijke met gouden sterretjes voor Sint Maarten.” De mondkapjes verkoopt Wil, Thijsselaan 17, dagelijks vanaf 14:00 uur, coronaproof, aan huis, voor €2,- per stuk (3 voor €5,-). De opbrengst doneert ze nu aan medische noodhulp voor Armenië.

Rechtstreeks geld overmaken kan ook: Armeens Nederlands Medisch Genootschap, rek. NL 44B0009582343. Meer informatie op www.armeniefonds.nl.