Rabobank: Niet bezig met sluiten kantoor

“Wij zijn voorlopig niet bezit met het sluiten van ons kantoor op Texel.” Dat zegt Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland.


Vorige week werd bekend dat de panden van de Rabobank en Tusse de Banke als één geheel zijn verkocht aan Groenplaats 1 BV. Voor de komende jaren huren de Historische Vereniging en de Rabobank de huidige kantoorruimte terug.

Nieuwenhuizen: “We hebben maar een klein gedeelte van het pand in gebruik. Na de laatste verbouwing hebben we gekeken of we het konden verhuren. Uiteindelijk hebben we gezegd: we moeten het maar verkopen en het huidige stuk terug huren. Wel met het idee dat we ons kantoor willen behouden.

Digitalisering

We kijken als organisatie kritisch naar ons kantoren netwerk. Wat we zien is dat door corona de ontwikkelingen op digitaal gebied zijn versneld. We zien overal om ons heen hoe makkelijk dat gaat. Dat geldt ook voor onze klanten. We zijn digitaal met hen over hypotheken en allerlei andere zaken in gesprek. Klanten pakken het makkelijk op, een persoonlijk gesprek kan snel en de tevredenheid is vaak zelfs nog hoger. Mensen komen door de digitalisering wel minder naar het kantoor. En voor wie een online gesprek onmogelijk is kunnen gesprekken op kantoor plaatsvinden onder corona-proof omstandigheden.

Geldautomaten

Andere ontwikkeling is dat de Rabobank voor transacties in contant geld in samenwerking met ABN-Amro en ING Geldmaat is gestart. Dit bedrijf legt geldautomaten aan en beheert en onderhoudt die. Het is de bedoeling dat er in Den Burg meerdere automaten komen, ter vervanging van die van drie banken. Er staat er al eentje in De Koog er bedoeling ze in andere dorpen komen, denk aan Oosterend en Oudeschild. Zo komen we tot een betere dekking op het eiland. Wat we ook zien is dat door corona het aantal transacties met contant geld snel verder is gedaald. Minder contant geld betekent dat je daarvoor ook minder voor naar de bank hoeft.

Toekomst

Door al die ontwikkelingen komt de vraag steeds dichterbij of open houden van het kantoor nog zin heeft. Het bezoek kan zó ver afnemen, dat het voor ons zinvoller kan zijn bij de klant op bezoek te gaan. Op dat punt zijn we nu nog niet aangeland, voorlopig houden we daarom een kantoor op Texel. Maar voor in de toekomst durf ik het niet te voorspellen. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd wat het effect zal zijn als corona straks weer een keer voorbij is. In hoeverre dat tot weer meer bezoek aan het kantoor zal leiden.


Klanten die eenmaal het gemak van de digitale weg ontdekt hebben, zullen die blijven bewandelen."