Jan Jacob Rab is via de bril in zijn virtuele badkamer.
Jan Jacob Rab is via de bril in zijn virtuele badkamer. Foto: Job Schepers

Een kijkje in de virtuele keuken bij RAB

Wie herkent het niet? Bezig met een nieuwe keuken, maar afvragen of het allemaal wel past. Die nieuwe badkamer ziet er in je hoofd prachtig uit, maar is die felgele tegel nu echt een goed idee? Bij RAB in Oudeschild maken ze het nu een stapje makkelijker.

We spreken af met Jan Jacob Rab, directeur van Bouwcenter RAB, in zijn kantoor in Oudeschild. Ook hier zijn ze al helemaal toegespitst op deze tijd, mondkapje is verplicht en alles om de handen te ontsmetten is aanwezig. "Aan alles is gedacht om iedereen veilig te kunnen laten winkelen en werken (Zo loopt het personeel met gezichtsschermen met het logo van RAB erop red.), verder gaan de zaken gewoon door. Sinds vorig jaar zetten we veel meer in op beleving in de showroom. Zo kun je hier digitaal je eigen keuken bouwen en straks laat ik even de virtuele badkamer zien."


Het bouwen van de keuken is net een computerspel. Jan Jacob zet een houten oventje op een digitale plaat en de oven verschijnt in de tekening, onderkastjes, bovenkastjes en een kookplaat volgen. De keuken verschijnt in 3D op het beeldscherm. "Je kunt van alles toevoegen en zo weer weghalen. Wij kunnen de tekening toesturen, zodat men het thuis nog eens terug kan kijken. Maar via de website van RAB is het ook weer mogelijk de keuken in te tekenen en die hier weer in te laden. Het schakelt dus makkelijker", legt Jan Jacob uit. Hoewel het een bepaald Tetris-gehalte heeft, geeft het blokkenspel wel een goed inzicht in de mogelijkheden.


Een blik op de werkelijkheid krijgt men helemaal in de hoek van de badkamers en tegels, waar de gast 'in de toekomst kan kijken'. Jan-Jacob legt uit hoe de VR-bril werkt en luttele seconden later staan we midden in de nieuwe badkamer. "Met de virtuele bril geef je mensen echt inzicht in hun nieuwe badkamer. Zaken die je misschien niet uit kunt leggen, kun je nu op ware grote laten zien. Soms hebben mensen iets uitgetekend en denken ze dat iets moet passen. Je kunt nu laten beleven/ voelen dat er ergens te weinig ruimte over blijft om tussendoor te kunnen, immers met 3D komt er een dimensie bij. Zo komt de klant niet voor verrassingen te staan als de badkamer is opgeleverd."


De nieuwigheidjes zijn niet alleen handig, het maakt een uitstapje naar RAB een uitje op zich. Vermaakt laat Jan Jacob ook de Geberit-wc zien die wc-papier overbodig maakt middels een ingebouwde douche en föhn. "Wij doen er nu een beetje lacherig over, maar in andere landen is dit heel normaal en wanneer jijzelf niet meer in staat bent om je billen af te vegen en je door een dergelijk toilet toch zelfstandig blijft, doe je er niet zo grappig over. Dan ben je dolblij."


Het is duidelijk dat ze bij RAB constant vooruitkijken naar nieuwe ontwikkelingen, maar oog houden voor de verschillende soorten klanten. Luxe en eenvoudige keukens staan naast elkaar in de showroom. "Wij zijn altijd een zaak geweest voor alle Texelaars. Dat houden we graag vast."

Volgens Jan-Jacob zijn de GAMMA bouwmarkt in Den Burg en de showroom en bouwshop voor professionals weer helemaal toekomstproof. En dat geldt ook voor de bouwtak. Zo hebben we al jaren de kleinste, maar ook meest duurzame betoncentrale van Nederland. Ons beton wordt gemaakt van regenwater dat we zelf opvangen. Duurzaamheid staat bij ons al jaren hoog in het vaandel. Zelfs het spoelwater waarmee we de tanks omspoelen wordt opgeslagen in tanks en de dag erop weer gebruikt bij nieuw beton. En al onze vestigingen door het hele land worden met LED verlicht. Op dit moment wordt hier de laatste hand gelegd aan de 2.500 zonnepanelen, vanaf juni tot nu is dat gelijk aan het vervangen van 15.000 bomen "