Het stuurhuis van de gesloopte Schulpengat deze zomer onderweg naar Flora.
Het stuurhuis van de gesloopte Schulpengat deze zomer onderweg naar Flora. Foto: Jeffrey Zijm

Bouw tentoonstellingspaviljoen stuurhuis Schulpengat uitgesteld

TESO heeft de bouw van het tentoonstellingspaviljoen over TESO op Maritiem en Juttersmuseum Flora tot nader order uitgesteld.


Dat maakt de bootdienst bekend in het jaarverslag over 2019-2020. TESO heeft hiertoe eind maart besloten in verband met de onzekerheden rond de coronacrisis.

Het stuurhuis van de voormalige veerboot Schulpengat is bij de sloop behouden en heeft na transport deze zomer een plekje gekregen op het terrein van Schipbreuk en Juttersmuseum Flora. Aanvankelijk zou het stuurhuis in Kaap Skil komen. Toen die afhaakte, ging TESO op zoek naar andere gegadigden op Texel.


Er meldden zich er tien. TESO ging met drie partijen in gesprek. Criteria zoals de bereikbaarheid, de inpasbaarheid, jaarrond toegankelijk, geen/minimaal exploitatierisico en geen winstoogmerk gaven de doorslag. Stichting Juttersmuseum Texel is eigenaar en leent het stuurhuis uit aan Flora.


Het stuurhuis belooft een bijzondere attractie te worden, waarbij de bezoekers het authentieke gevoel ervaren op zee te varen. "Ze gaan zeeziek van boord", zei TESO-directeur Cees de Waal met een knipoog tijdens de aandeelhoudersvergadering vorig jaar.


Bedoeling is dat er ook informatie komt over de historie van de in 1907 opgerichte Texelse onderneming, het bestaansrecht en de drijfveren. Daarvoor zou het tentoonstellingspaviljoen worden gebouwd.


“Het plan is uitgesteld, maar dit is geen afstel”, meldt TESO-directeur Cees de Waal. Hij zal er tijdens de aandeelhoudersvergadering op 20 november nader op ingaan.