Vragen over afvalstoffenheffing

Een aantal politieke partijen wil bekijken hoe het kan dat de afvalstoffenheffing op Texel blijft stijgen.

De heffing gaat al meerdere jaren boventrendmatig omhoog, zo ook in 2021. De afvalstoffenheffing stijgt dan van €189,53 naar €206,33 voor eenpersoonshuishoudens, van €305,36 naar €332,45 voor meerpersoonshuishoudens en van €238,33 naar €259,47 voor recreatiewoningen. Volgens Astrid van de Wetering (D66) en Nick Ran (VVD) loopt dat niet in de pas met het Grondstoffenplan uit 2013 dat eigenlijk tot een verlaging van de kosten had moeten leiden.


Ran wees erop dat er de afgelopen jaren containers voor plastic zijn bijgekomen, dat het ophalen van de grijze container naar één keer in de drie in plaats van twee weken ging en dat de vuilniswagen een aparte arm kreeg om kosten te besparen, maar dat dat aan de afvalstoffenheffing niet te merken is. Van de Wetering: "We hebben hier een zeer lage OZB, maar een hoge afvalstoffenheffing en rioolrechten."


Wethouder Edo Kooiman was bereid met de partijen over het grondstoffenplan te praten. Hij kaartte aan dat er al terreinwinst kan worden geboekt als er minder restafval van Texel komt. "Op dat gebied zijn we niet het braafste jongetje van de klas en dat leidt tot hogere verwerkingskosten." Gaandeweg de commissievergadering waar de afvalstoffenheffing werd besproken, rees de vraag in hoeverre het restafval mogelijk van vakantieparken komt, waarna William Witte (Texels Belang) uit eigen ervaring liet weten dat de meeste parken de afvalscheiding goed geregeld hebben. Ben Zegeren (CDA) wilde van de wethouder weten wat het kost om afval niet te scheiden. Volgens hem kan dat misschien nog wel eens goedkoper uitpakken.