Pijlen op de grond geven de richting aan.
Pijlen op de grond geven de richting aan. Foto: Jeroen van Hattum

Coronaspanning op De Hogeberg


OSG de Hogeberg heeft de afgelopen twee weken te maken gekregen met een docent en een aantal leerlingen die besmet zijn met het coronavirus. Naar het zich laat aanzien gaat het met iedereen goed, maar het zorgt wel voor onrust op school en onder ouders en leerlingen. De emoties liepen deze week flink op.

Voor de OSG zijn dit zware tijden. De school moet open blijven, maar het is wel een plek waar veel mensen samenkomen en dat vraagt extra voorzichtigheid. Regelmatig moeten leerlingen en medewerkers thuis blijven, soms in afwachting van de uitslag van een test, soms vanwege quarantaine. Dat vraagt veel van het oplossingsvermogen van de school. Lessen moeten worden opgevangen, planningen moeten worden omgegooid, er moet worden toegezien op het naleven van de regels, ouders en leerlingen moeten op de hoogte gesteld worden als er iets aan de hand is. Dagelijks is de schoolleiding bezig met de vragen en zorgen van ouders. Dat is heel begrijpelijk en iedereen krijgt ook zo snel mogelijk een reactie.

Corrie Eriks reageert namens de OSG op de ontstane commotie. "Helaas loopt de school er ook tegenaan dat enkele reacties ongenuanceerd zijn en dat er soms naar een zondebok gezocht wordt. Zo wordt van de besmette docent gezegd dat hij hoestend voor de klas stond, dat de school daar niks aan deed en dat een familielid met corona thuis zat. De school houdt zich aan de richtlijnen, heeft bijna wekelijks overleg met de GGD en neemt bij twijfel de maatregel die de veiligheid voorop stelt. Dat heeft vervelende gevolgen, zoals bijvoorbeeld het verzetten van de toetsweek."

Hoewel de school geen informatie deelt over personen, geeft Corrie Eriks met toestemming van de docent, in dit geval openheid van zaken. De betreffende docent had een huisgenoot met aan corona gerelateerde klachten. Deze had geen koorts en geen benauwdheidsklachten. Zij bleek overigens geen corona te hebben en ook de tweede test, enige tijd later, bleek negatief. De docent heeft overlegd met een van de teamleiders en volgens de richtlijnen kon hij naar school. In het verhaal dat nu rond gaat, dat hij hoestend en proestend voor de klas stond, herkent hij zich niet. Wel werd hij er door de teamcoördinator, na signalen van leerlingen, op geattendeerd dat gezegd werd dat hij hoestend voor de klas stond, waarop hij besloot thuis te blijven en zich te laten testen. Tot zijn eigen verbazing bleek de test positief. De school heeft vervolgens de ouders geïnformeerd en in de brief vermeld, dat de docent mogelijk al vanaf 20 oktober anderen heeft kunnen besmetten. Veel ouders hebben dit geïnterpreteerd dat de docent willens en wetens met klachten voor de klas heeft gestaan. Maar uit onderzoek blijkt dat veel besmettingen plaatsvinden voordat de eventuele verspreider verschijnselen krijgt, vandaar de marge die de school in de brief heeft vermeld.

Corrie Eriks geeft aan dat ze het bijzonder vervelend vindt, dat iemand met corona beschuldigd wordt van het besmetten van anderen. “Voorzichtigheid blijft geboden, maar het blijft wel mensenwerk. Onze collega zou nooit willens en wetens anderen in gevaar brengen. Het is te gek voor woorden dat die suggestie gewekt wordt. Ik vind het ook een gevaarlijke ontwikkeling. Iedereen moet kunnen melden dat hij of zij besmet is, zonder aan de schandpaal genageld te worden”, verklaart de rector-bestuurder.

Leerlingenraad

Eriks heeft vandaag ook met een geleding van de leerlingenraad gesproken. De leerlingenraad begrijpt nu beter de andere kant van het verhaal. Zij begrijpen ook dat de schoolleiding soms vanwege de privacy van mensen niet alles kan zeggen, maar dat alle signalen wel heel serieus worden genomen. De leerlingeraad heeft na het gesprek aangegeven vertrouwen te hebben in de coronamaatregelen zoals de school deze nu neemt.