Heineken neemt Texelse Bierbrouwerij over

Heineken neemt de Texelse Bierbrouwerij over. “Samen met Heineken gaan we de grenzen van ons succes verleggen”, meldt algemeen directeur Cor Honkoop.


Heineken Nederland gaat de Texelse brouwer autonoom aansturen. Om dit te waarborgen blijft het Management Team en personeelsbestand in takt. Heineken geeft aan veel waarde te hechten aan het eilandkarakter, de identiteit, de no nonsense mentaliteit en de oorsprong van het bedrijf. “Daarom staat één ding als een paal boven water: Texels blijft op Texel.”

Respect voor identiteit

Volgens geruchten is de brouwerij al geruime tijd eigendom van Heineken, maar die verwijst Honkoop, sinds vorig jaar algemeen directeur, naar het rijk der fabelen. “Wij zijn altijd een zelfstandige brouwerij geweest. Midden vorig jaar zijn we zelf op zoek gegaan naar een strategische partner. We hebben naar meerdere kandidaten gekeken. Heineken is er uit gekomen. Op basis van wederzijdse ambitie en respect voor het in stand houden van de identiteit van de Texelse Bierbrouwerij. Het klikt goed. Hiermee krijgt onze brouwerij een stevige impuls om zich op het vasteland verder te ontwikkelen.”

Volgens de brouwers zal Skuumkoppe en ook de andere speciaalbieren in nog meer horecagelegenheden en huishoudens voet aan de grond krijgen. “Niet alleen de distributie maar ook de brouwcapaciteit wordt samen met het nieuwe moederbedrijf op een bij het eiland passende en duurzame wijze geoptimaliseerd. Dit om aan de sterk groeiende vraag te kunnen voldoen."

Honkoop: “Om in de toekomst aan die sterk groeiende consumentenbehoefte te kunnen voldoen en om de Texelse Bierbrouwerij verder te professionaliseren is Heineken voor ons de ideale strategische partner. We lagen al heel goed op koers, we hebben de beste zomer ooit achter de rug, Heineken zorgt nu voor extra rugwind waarmee we verder kunnen versnellen”.

Eén ding als paal boven water: Texels blijft op Texel


Hans Böhm, CEO van Heineken in Nederland: “De komst van de Texelse Bierbrouwerij is voor ons een welkome uitbreiding in het groeiende speciaalbiersegment. Met een range van zeer smaakvolle speciaalbieren is Texels een sterk merk met enorme potentie. Ik ben heel blij om dit samen verder te mogen uitbouwen."


De Texelse Bierbrouwerij is twintig jaar geleden gestart en heeft sindsdien een enorme groei en ontwikkeling doorgemaakt. Samen met zo’n tachtig medewerkers brouwt en verkoopt het nu dertien speciaalbieren met als vlaggenschip Skuumkoppe. “Bij de Texelse Bierbrouwerij koesteren we het eiland en gunnen we iedereen in Nederland een mooi glas Texels speciaalbier. Dit zal ook met de nieuwe wind in de zeilen ons motto blijven”, zegt Honkoop.

“Dit blijven we vanuit hier met dezelfde groep mensen doen, daar verandert niets aan. Ook blijven we zelfstandig alle groothandel- en retailklanten bedienen. Natuurlijk gaan we met Heineken wel nauwer samen optrekken om de horecamarkt beter te bedienen. Daarnaast gaan we samen kijken naar een duurzame oplossing om de brouwcapaciteit te vergroten want de Texelse Bierbrouwerij zit inmiddels aan de randen van wat ze aankan. We groeien simpelweg uit onze jas”. Het bier blijft dus op Texel gebrouwen? "Ja, alleen op termijn misschien niet helemaal meer."

De brouwerij werkt al geruime tijd aan plannen voor nieuwbouw op het bedrijventerrein van Oudeschild. Die liggen nog bij de Raad van State, een verhaal voor de wat langere termijn dus. Honkoop: "We zijn aan het kijken hoe we dat precies gaan insteken. De productie zat deze zomer op het randje, maar dat kwam vooral door de onzekerheid in het voorjaar over corona, niet door de capaciteit." Honkoop zegt ook graag in de zuivelfabriek blijven.


Heineken was al langer gecharmeerd van de Texelse Bierbrouwerij. Enerzijds vanwege de unieke propositie die de brouwerij heeft. Texels begeeft zich bovendien met Skuumkoppe in het tarwebier domein, waar Heineken relatief klein vertegenwoordigd is. "Ook de andere twaalf toegankelijke speciaalbieren hebben een unieke signatuur. Niet voor niets staat de brouwer van het eiland in de landelijke top drie van ambachtelijke spelers. Anderzijds is het een merk met een enorm groeipotentieel."