David Thieltges (links) bij zijn benoeming tot hoogleraar Marine Parasite Ecology aan de Rijksuniversiteit Groningen.
David Thieltges (links) bij zijn benoeming tot hoogleraar Marine Parasite Ecology aan de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Rijksuniversiteit Groningen.

Versterking onderzoek interactie parasieten, gastheren en milieu

David Thieltges, benoemd tot hoogleraar Marine Parasite Ecology aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), bestudeert de rol van parasieten in mariene ecosystemen al heel lang.


Hij kijkt ernaar uit het onderzoek naar de interacties tussen parasieten, hun gastheren en het milieu te versterken. "Hoewel lang genegeerd door ecologen, wordt het ecologische belang van parasieten en ziekten nu steeds meer erkend en heeft dit geleid tot de opkomst van de ecologie van parasieten en ziekten als nieuwe disciplines." Met de benoeming tot professor complementeert Thieltges de bestaande diverse mariene onderzoeksactiviteiten bij de RUG op het gebied van de ecologie en het behoud van mariene ecosystemen.

De mogelijkheid van door onderzoek geleid onderwijs moet een nieuwe generatie studenten en opkomende onderzoekers in staat stellen de verborgen maar vaak cruciale ecologische rollen van parasieten en pathogenen in mariene ecosystemen te ontrafelen. "Er is een veelvoud aan directe effecten van parasieten op geïnfecteerde gastheren die indirect ook invloed hebben op lokale gemeenschappen en voedselwebben. De verspreiding en overvloed van parasieten wordt op zijn beurt beïnvloed door de verspreiding van gastheren en andere omgevingsbiota, wat leidt tot ingewikkelde relaties tussen biodiversiteit en ziekterisico's." Thieltges ziet ook nieuwe parasieten de mariene ecosystemen binnendringen en door klimaatverandering invloeden op ecosystemen. Veranderende omgevingen in de loop van klimaatopwarming en invasies van soorten zullen waarschijnlijk de verspreiding en de effecten van parasieten en ziekten beïnvloeden, wat volgens Thieltges verstrekkende gevolgen kan hebben voor instandhouding en beheer. Met de benoeming vult hij de bestaande diverse mariene onderzoeksactiviteiten naar de ecologie en het behoud van mariene ecosystemen aan. Op www.nioz.nl meer over de verborgen, maar vaak cruciale ecologische rol van parasieten en ziekteverwekkers in mariene ecosystemen en de rol van het klimaat daarin.

Afbeelding