Anders bekeken...

Geen piek voor kerst


Ik ben op weg naar schoonzoon Koen, hij is bedrijfsleider geworden bij de Welkoop in Grootebroek en hij is jarig! Niet zoveel aan in deze tijd, gewoon aan het werk, geen verjaarsvisite.

Maar in de winkel kijkt hij blij verrast, al wie hij had verwacht vandaag om kippenvoer, geen schoonmoeder met mondkap. Een mooie winkel daar, het ziet er keurig uit.

Ik maak hem mijn complimenten. Hij werkte eerder in de Welkoop aan de Waalderstraat, bij opperhoofd Arie, en is nu zelf het aanspreekpunt voor velen. Overal hoeken met mooie kerstspullen, bomen die al branden met vele lichtjes.

“Zo, jullie zijn er al vroeg bij”, zeg ik en pak wat mooie windlichten op om te kijken naar de prijs. “Ja, dat is het advies, dan hebben we straks in December niet in ene zoveel mensen in de winkel", legt Koen uit.

Ik neem wat vogelvoer mee en zie wat leuke hangers om op te maken afgeprijsd. We doen een handeltje, ze zijn van vorig jaar, zegt Koen. Ik ben van een ander systeem, ik heb een cumulatieve kerst versieringshoek op zolder.

Er zitten nog ballen bij die de kinderen gemaakt hebben, een klein kerststalletje van hout waar hond Max nog zijn tanden in een herder heeft gezet en een ster van timmerman Paulus. Hij maakte een grote voor de Gereformeerde kerk aan de eendenvijver en die vond ik zo mooi, dat ik voor de eerste Advent een kleine versie kreeg.

“Deer zal ik zuunig op weze”, beloofde ik hem. Elk jaar prijkt hij boven in de boom en priegel ik een lichtje door de houten opening zodat het net lijkt of hij brandt.


Nee voor mij geen piek. In een ver verleden versierden de Germanen die blij waren dat de dagen weer gingen lengen, de takken met rode appels. Wij namen het feest over en vierden de geboorten van Jezus en versierden de top met een ster, refererend aan de ster van het feest der drie koningen, die de weg wees naar de stal.

Volgens Willem Wever lijkt de piek op de doorspieste appel, en heeft de komst van de glasblaas techniek, de mooie vorm van de piek nu teweeggebracht. Een aardig weetje. De Kruidvatmedewerkers komen met een groot reclameblok: ”Geen piek voor de kerst”

Het is nog geen St .Maarten, Sinterklaas geweest, maar we moeten nu eigenlijk al aanstalten maken voor de kerst . Misschien hebben ze gelijk en moeten we het wat spreiden. Maar die appel laat me zomaar niet los. Ik pak een tak en prik een appel er doorheen, vogels zijn er gek op buiten. Een soort dankdag voor gewas en arbeid apres la lettre. Iets in me zegt dat ik straks heel blij zal zijn als de dagen weer gaan lengen.


Jozien