De jachthaven van Ameland in maart 2020. Links de dam naar de veerboot. De nieuwe stenen dam rechts is aangelegd met de dijkversterking.
De jachthaven van Ameland in maart 2020. Links de dam naar de veerboot. De nieuwe stenen dam rechts is aangelegd met de dijkversterking. Foto: Jook Nauta

Jook Nauta voorzitter jachthaven Ameland

Jook Nauta is sinds kort voorzitter van Stichting Het Leije Gat, beheerder van de jachthaven van Ameland in Nes, de aankomst- en vertrekplaats van de veerboot. Nauta was al voorzitter van Waddenhaven Texel en Stichting Jachthavens Waddeneilanden.

Ameland werkt al tijden aan een plan voor herinrichting van de jachthaven. Er is lang over gesteggeld, waarbij tal van tekeningen de revue passeerden. Eind 2019 stelde de gemeenteraad van Ameland voor uitvoering €1,15 miljoen beschikbaar.

Er leek een akkoord, maar toen het plan ter tafel kwam, stak een storm van protest op. Organisaties keerden zich tegen het plan, er zou in de haven te weinig ruimte zijn om te manoeuvreren en voor charters, zelfs bestuursleden van de stichting beklaagden zich er over bij raadsleden. Het leidde tot een bestuurlijke impasse waarbij drie bestuursleden opstapten. Samenvattend de situatie van begin dit jaar: geen plan en geen bestuur. Wel hield de gemeente het geld voor de herinrichting ervoor gereserveerd.

Om uit de impasse te komen, borrelde bij het gemeentebestuur het idee op om Nauta te vragen. Ze kenden hem vanuit zijn functie voor de overkoepelende Stichting Jachthavens Waddeneilanden. Met het verzoek te zorgen dat alle neuzen weer dezelfde kant op zouden staan en er weer een volwaardig bestuur zou komen.

Nauta: “Begin maart ben ik naar Ameland gevlogen en ben in gesprek gegaan. Ik wilde het doen, maar niet als voorzitter en onbezoldigd, zodat ik afstand kon houden, onafhankelijk blijven. Daarna ben ik aan de slag gegaan.”

Verantwoordelijk wethouder Theo Faber: “Jook heeft er veel tijd in gestoken. Hij is bij het begin begonnen. Gekeken welke ruimtelijke en financiële kaders er waren en geluisterd naar belanghebbenden. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, maar Jook heeft echt zijn best gedaan voor een mooi compromis. Er bleef wat oppositie, heet hangijzer waren met name de ligplaatsen van de rondvaartboten. Uiteindelijk zijn die ongemoeid gelaten. Eentje blijft er in de jachthaven, waarbij in de toekomst naar een andere plek wordt gekeken. En een oud-bestuurslid kwam met een eigen variant. Maar uiteindelijk heeft de raad unaniem voor de variant van Jook gekozen."

De raad heeft het budget zelfs opgetrokken naar €1,7 miljoen, zodat de herinrichting in één keer kan worden uitgevoerd. Faber: "Wij zijn blij dat Jook op ons pad kwam en deze ingewikkelde klus heeft aangepakt. Zijn ervaring als voorzitter van de waddenhavens en als wethouder van Texel kwam goed van pas in dit ingewikkelde proces."

In het plan worden alle steigers, met uitzondering van de hoofdsteiger, vervangen. De haven wordt effectiever en efficiënter ingedeeld. In dezelfde ruimte passen straks meer boten. Met meer comfort, een beter ligkwaliteit en meer ruimte om te manoeuvreren.

Ook is het Nauta gelukt om goede mensen te vinden voor een nieuw bestuur. "Toen ze me vroegen als voorzitter van de stichting op te treden, hield ik dat eerst af. Maar later dacht ik: het is nuttig dat ik als brug tussen bestuur en gemeente op kan treden. Anders dan hier is de gemeente daar eigenaar van de haven en investeert er in. De stichting huurt het van de gemeente en exploiteert de haven.” Als de herinrichting is voltooid en bestuur en beheer op orde zijn, zal Nauta het stokje overdragen.